Metsälän paloittelusurmaa edelsi kidutus: uhria ammuttiin ilmakiväärillä penikseen, sormi rälläköitiin irti – näin sekava ilta jengitiloissa eteni

Helsingin käräjäoikeudessa alettiin tänään käsitellä Helsingin Metsälässä MC Apachen jengitiloissa heinäkuussa tehtyä paloittelumurhaa. MTV Uutiset seurasi käräjäpäivän kulkua.

Henkirikoksen uhri oli 34-vuotias mies. Kolmea miestä syytetään murhasta ja yhtä miestä avunannosta murhaan. Henkirikos tapahtui 29. heinäkuuta. Epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Poliisin mukaan teon motiiviksi ovat paljastuneet muutamien tuhansien eurojen huumevelkoihin liittyvät riidat, jotka saivat alkunsa viime keväänä.

Uhri oli houkuteltu rikollisjengi MC Apachen jengitiloihin pitkäaikaisen vihanpidon päätteeksi. Hänet oli yritetty jo viikkoa aiemmin ampua kauppakeskuksen läheisyydessä Helsingin Kalasatamassa. 

Luoti ei kuitenkaan osunut uhriin, joten tappo jäi yritykseksi.

Artikkelin loppuosassa on laajemmat taustatiedot tapauksesta. 

MTV Uutiset seurai kello 9.30 alkanutta käräjäkäsittelyä tässä artikkelissa.

16.36 Tapauksen käsittely jatkuu 8. tammikuuta. Tällöin istuntosalissa on tarkoitus kuulla murhasta ja muista rikoksista syytettyjä henkilöitä.

Käsittelypäiviä on jäljellä vielä neljä.

Istunnossa sovitaan vielä teknisiä järjestelyasioita, mutta muuten käsittely alkaa olla tältä päivältä ohi. MTV Uutisten seuranta päättyy tältä erää.

16.00 Syyttäjä kyselee uhrin pahoinpidellyltä kaverilta, millaisia henkilöitä kerhotiloissa oli surman aikaan paikalla ja mitä kukin teki.

Kaveri kertoo, että uhri näytti jossakin vaiheessa iltaa hätääntyneeltä. Kaveri arvioi nukahtaneensa puolen yön aikaan, noin pari tuntia kerholle saapumisen jälkeen.

Hän ei kuulusteluissa kertomansa mukaan voinut tietää, mitä surman uhriksi joutuneelle kaverille oli tuona aikana tapahtunut.

Hänen mukaansa kerhotiloissa soi musiikki hyvin kovaäänisesti.

15.37 Myöhemmin kaveri vietiin takatiloihin. Hänet pakotettiin riisuuntumaan. Toinen mies oli tässä vaiheessa jo surmattu.

– Tuijotin aseenpiippua. Ei jäänyt paljon vaihtoehtoja. Jätin päälle bokserit ja sukat. En edes muista, kuka käski ottaa vaatteet pois, mutta näin käskettiin. Minua osoitettiin mustalla ilmakiväärillä. Asetta piti minulle entuudestaan tuntematon mies, asianomistaja kertoo.

Asetta pidellyt henkilö tähtäsi häntä pään alueelle, mutta ampuikin polveen lähietäisyydeltä, noin metrin päästä.

– Sama kaveri otti pihdit ja koitti ottaa kuulan pois mun polvesta, mutta ei saanut sitä. Nousin ylös, puin vaatteet päälle ja menin takaisin baaritiskille. Nukahdin pehmustetulle tuolille ja heräsin aamulla. Kysyin, missä kaverini on. Meni puoli tuntia ja poliisi teki rynnäkön, uhrin kaveri kertoo.

Hänelle jäi ilmakiväärin luodista pitkällinen haitta polveen. Vamma on rajoittanut hänen liikkumistaan ja aiheuttaa särkyä.

Kaveri ei sanojensa mukaan tuntenut jengitiloissa olleita henkilöitä lainkaan entuudestaan. 

15.30 Nyt kuullaan tapauksen toista uhria, pahoinpitelyn kohteeksi joutunutta surmatun miehen kaveria. Kaveri oli tuntenut uhrin 13-vuotiaasta saakka.

Pahoinpidelty oli saapunut MC Apachen kerhotiloille murhauhrin, kokelasjäsenen ja kokelasjäsenen velipuolen kanssa surmaa edeltävänä iltana. 

– Hän (tuleva uhri) puhui koko ajan puhelimessa ja hän sanoi, että meidän pitää mennä tapaamaan jotakin hänen kaveriaan. Minulla ei ollut mitään tietoa, että olemme menossa johonkin tallille. Olimme sopineet, että hän tulee luokseni yöksi. Lähdin hänen perässään tallille, pahoinpidellyksi joutunut mies kertoo salissa.

– Kerholla istuin baaritiskille ja join olutta. Hän (uhri) meni takatiloihin. 

Myöhemmässä vaiheessa kaveri oli nukahtanut kerhotilan sohvalle. Kaveri tuli herättelemään häntä lähtöä varten, mutta olikin häipynyt takaisin takatiloihin. 

15.18 Tuomari pitää käsittelyn alkajaisiksi tiukan puhuttelun. Vapaalla jalalla olleiden syytettyjen ja vangittuna olevien syytettyjen välillä on edellisen tauon alussa ilmennyt jonkinlaista "lappuvaihtoa", eli jonkinlaisia viestejä on yritetty välittää.

Tuomari käskee, että istunnon loppuessa vangitut lähtevät salista ensin ja vasta sitten muut, jotta laitonta yhteydenpitoa ei pääse tapahtumaan.

Hän huomauttaa, että kyseinen toiminta voi vaikuttaa myös vastaajien omien kertomusten uskottavuuteen.

15.01 Salaisten tietojen käsittelyosuus on päättynyt, mutta oikeus pitää vielä lyhyen tauon. Käsittely jatkuu noin kello 15.15.

Salissa on määrä kuulla miestä, jonka kanssa uhri tuli MC Apachen kerhotiloihin illalla 28. heinäkuuta.

Mies joutui kerhotiloissa pahoinpidellyksi: kaverinsa surman jälkeen häntä ammuttiin ilmakiväärillä polveen ja luotia kaivettiin ulos sivuleikkureilla. 

Tarkoitus oli saada kaveri vaikenemaan veriteosta.

14.09 Seuraavaksi salissa käsitellään salassapidettävää tietoa, jonka vuoksi median ja yleisön edustajat joutuvat poistumaan salista.

13.47 Syyttäjä kuvailee, ettei rikospaikkana toiminut kerhotila ole kovinkaan suuri. Siihen kuuluu autotallimainen pajatila, kaksi oleskelutilaa, joista toinen on niin sanottu baaripuoli, keittiö ja pesutilat sekä jonkinlainen huumekasvattamo. 

13.28 Esitutkinnassa ja todistemateriaaleissa on runsaasti valokuvia tekopaikalta. Uhrin kädet ja jalat oli pakattu jätesäkkeihin, jotka oli viety kerhotilan saunan lauteiden alle. Osa ruumiista löytyi matkalaukusta oleskelutilan sohvan takaa.

Katso video: Paloittelusurman uhrin sormi rälläköitiin irti, ruumiinosia sullottiin matkalaukkuun – esitutkintamateriaali paljastaa, miltä MC Apachen kerhotilalla näytti

Paloittelusurman uhrin sormi rälläköitiin irti, ruumiinosia sullottiin matkalaukkuun – esitutkintamateriaali paljastaa, miltä MC Apachen kerhotilalla näytti 0:52

13.21Käräjäoikeudessa kuullaan ääniviestejä, joita uhrin entinen naisystävä, huumausainerikoksesta ja rikoksentekijän suojelemisesta syytetty nainen on lähettänyt uhrille keväällä. 

Viesteistä ilmenee, että naisen mukaan uhri eli hänen ex-miehensä, oli puhunut perättömyyksiä naisesta ja hänen elämäänsä koskevista seikoista. 

Facebookin Messenger -ääniviesteissä nainen uhkaa "lähettää kaikki" hänen peräänsä ja tappaa hänet.

13.02 "Vituttaa olla pennittömänä, kun se kusipää bailaa."

"No ei se kauaa bailaa."

Tällaista viestittelyä syytteessä olevat päätekijät olivat käyneet ennen surmaa uhrista, jolla oli kontollaan muutamien tuhansien eurojen huumevelkoja.

Salissa käydään läpi kirjallisia todisteita.

12.42 Käsittely jatkuu kirjallisten todisteiden esittelyllä. Tutkinnan yhteydessä yhdeltä murhasyytetyltä takavarikoitiin muun muassa  toimiva konepistooli. Hän oli kantanut sitä mukanaan kauppakeskus Kaaren parkkihallissa, jonne osa porukasta oli surmatyön jälkeen lähtenyt ostamaan pesuaineita verityön jälkien hävitystä varten.

11.32 Nyt istunnossa pidetään tunnin mittainen tauko. Käsittely jatkuu 12.30.

11.30 Yksi rikoskumppaneista on syytteessä hautarauhan rikkomisesta ja rikoksentekijöiden suojelemisesta. Hän on MC Apachen kokelasjäsen. Mies oli tavannut uhrin surmaa edeltävänä iltana lähijunassa ja pyytänyt häntä kerhotiloihin selvittämään velka-asioita. 

Syytteen mukaan kokelasjäsen oli paloitellut ruumiin viiteen osaan puukkoa, kirvestä ja pistosahaa käyttämällä sekä siirtänyt ruumiinosat jätesäkkeihin ja matkalaukkuun. 

Syytteen mukaan mies myös hävitti uhrin päällä olleita vaatteita ja siivosi jälkiä.

Toinen rikoksentekijän suojelemisesta syytteessä oleva rikoskumppani oli hävittänyt jengitilan valvontakameratallenteita.

11.25 Uhri oli houkuteltu jengitiloihin selvittämään velka-asiaa miehen kanssa, joka häntä oli yrittänyt ampua jo viikkoa aiemmin. 

Murha-avunannosta syytetty mies oli antanut luvan uhrin tuomiseen kerholle. Syytteen mukaan kyseinen mies toimi MC Apace -kerhon presidenttinä. Hän oli myöhemmässä vaiheessa estänyt uhria poistumasta jengitiloista ja vienyt hänet takaisin huoneiston takatiloihin, joissa surma tehtiin.

10.56 Osa porukasta lähti surman jälkeen ostamaan pesuaineita kauppakeskus Kaaresta Helsingin Kannelmäestä rikoksen jälkien hävittämiseksi. Yhden syytetyn käytös kauppakeskuksessa herätti siinä määrin huomiota, että paikalle kutsuttiin vartija. 

Hänen hallustaan löytyi muun muassa patruunoita. 

10.49 Tekijöille sattui pahoinpitelyn alkajaisiksi kuumottava läheltä piti -tilanne, joka oli uhrille erittäin epäonnekas. Poliisipartio oli nimittäin käynyt jengitilan sisäänkäynnin läheisyydessä, kun pahoinpitely oli jo alkanut. Syynä tähän käyntiin oli jengitiloissa tapahtuva epäilty huumekauppa.

Kun pahoinpitelijät olivat huomanneet poliisit, uhri oli tuotu takatiloista niin sanotun baaritilan puolelle. He olettivat poliisien tulevan sisään, mutta poliisi päättikin tehdä iskun vasta seuraavana aamuna ja jätti tulematta.

Kun havaittiin, etteivät poliisit tulekaan sisälle, uhri raahattiin takaisin takatilaan. Kuolettavaa väkivaltaa jatkettiin.

Uhrin kädet, jalat ja keskivartalo paloiteltiin ja pakattiin erikseen. 

Poliisit tulivat vasta seuraavana aamuna. Ruumis löytyi matkalaukusta ja irtileikatut jäsenet kylpyhuonetiloista. 

10.45 Äänessä syyttäjä: Uhria lyötiin ensimmäisen kerran jengihuoneiston oleskelutilassa. Uhri istui sohvalla, kun häntä lyötiin pajavasaralla ja nyrkein. 

Kaksi syytettyä oli viestitellyt surmaa edeltävänä iltana, ettei paikalle houkuteltua uhria saa päästää pois jengitiloista. 

"Onks tää jätkä ongelma?", toinen tekijä oli viestissään kysynyt.

10.41 Nyt salissa puidaan 21. heinäkuuta tapahtunutta tapon yritystä, joka tehtiin noin viikkoa ennen varsinaista verityötä. Yksi syytetyistä ampui miestä pakettiautosta käsiaseella, Kalasataman alueella mutta luoti ei osunut.

Toinen jutun naissyytetyistä oli aiemmin seurustellut uhrin kanssa ja sittemmin tapon yrityksestä ja murhasta syytetyn yhden päätekijän kanssa. Rikoksen taustalla on siis myös jonkinlaista ihmissuhdedraamaa.

10.31 Vastaajien asianajajat pitävät nyt puolustuspuheenvuorojaan. Pääasiallinen sanoma puheenvuoroissa on, ettei uhriin olisi kohdistettu syytteissä kuvattua raakaa väkivaltaa kuvatuin tekotavoin ja ettei osa syytetyistä olisi antanut päätekijöille syytteiden mukaista apua rikoksen jälkien peittelyssä.

10.20 Kerrataan vielä syytteiden mukaan päätekijöinä ja heidän rikoskumppaneinaan toimineiden henkilöiden syytteet. Vastaajia vyyhdissä on kaikkiaan yhdeksän.

Miehet: 

Päätekijä 1: tapon yritys, murha

Päätekijä 2: murha, törkeä pahoinpitely

Päätekijä 3: murha, ampuma-aserikos, huumausainerikos, rattijuopumus, kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta, huumausaineen käyttörikos, virkamiehen vastustaminen

Rikoskumppani 1, MC Apachen presidentti: avunto murhaan

Rikoskumppani 2: hautarauhan rikkomien, rikoksentekijän suojeleminen

Rikoskumppani 3: rikoksentekijän suojeleminen, huumausainerikos

Rikoskumppani 4: rikoksentekijän suojeleminen

Naiset:

Rikoskumppani 5: rikoksentekijän suojeleminen, huumausainerikos 

Rikoskumppani 6: virkamiehen vastustaminen

10.05 Syyttäjä vaatii osalle vastaajista mielentilatutkimusta. Valtaosa syytetyistä on kiistänyt syytteet.

9.53 Uhri paloiteltiin viiteen osaan kirvestä, pistosahaa ja puukkoa apuna käyttäen. Hänet houkuteltiin jengitilaan eikä häntä päästetty pois myöhemmässä vaiheessa. 

Uhri yritettiin ampua pakettiautosta käsin Helsingin Kalasatamassa noin viikkoa ennen surmaa.

Syytteenluku on edelleen kesken. Syytteitä luetaan myös rikoksentekijän suojelemisesta niille, joiden ei ole katsottu osallistuneen varsinaiseen henkirikokseen. Nämä syytetyt eivät kuitenkaan estäneet rikosta tapahtumasta. He yrittivät pimittää tietoja rikoksesta.

Kaikkiaan vyyhdissä on yhdeksän vastaajaa eli syytettyä, joita syytetään lievemmistä rikoksista.

9.46 Syytteidenluku salissa on alkanut. Vastaajat istuvat vaitonaisina paikallaan Helsingin käräjäoikeuden mediasalissa. Valtaosa ei peittänyt kasvojaan median edustajien saapuessa saliin.

Uhrin pikkusormi leikattiin käsisirkkelillä irti väkivallanteon alkajaisiksi MC Apachen jengitiloissa. Uhria ammuttiin ilmakiväärillä kaulaan ja penikseen, ja häntä viillettiin kaulaan. Uhria on syytteiden mukaan myös hakattu pajavasaralla olkapäähän ja lyöty nyrkillä.
Teossa on siis ollut kidutuksenomaisia piirteitä. 

Kuolinksyyksi on selvinnyt rintaan tehty pistohaava. 

Teon motiivina ovat olleet huumevelkoihin ja epäiltyyn vasikointiin liittyvät, muutamiin tuhansiin euroihin kytkeytyvät riidat.

Näin rikos paljastui

Raaka henkirikos paljastui poliisille sattuman seurauksena heinäkuussa.

Poliisi oli kesän aikana saanut vihjeitä, joiden mukaan liivijengin tiloista käsin kaupattaisiin ja levitettäisiin huumeita. Kerhotila sijaitsee Läkkisepäntiellä Metsälässä.

Heinäkuisena iltana partio oli ajanut kerhotilan ohitse ja havainnut parkissa jengiläisen auton, jonka sisällä näkyi pieni, ilmeisesti amfetamiinia sisältänyt huumepaketti.

Koska kyseessä oli myöhäinen ilta-ajankohta, poliisi päätti tehdä kerhotiloihin etsinnän isommalla joukolla vasta seuraavana päivänä, keskiviikkona 29. heinäkuuta.

Useita tekovälineitä

Henkirikoksen epäillään tapahtuneen yöaikaan. Uhri oli houkuteltu rikospaikalle jengitiloihin eikä häntä enää päästetty pois.

Kun partiot aamulla iskivät jengitiloihin, verityö oli jo tapahtunut.

Poliisit löysivät joukon päihtyneitä henkilöitä, jotka olivat ehtineet siivota paikkoja ja paloitella ruumiin muun muassa jätesäkkeihin. 

Poliisin mukaan epäillyillä ei vielä tässä vaiheessa ollut tarkempaa suunnitelmaa ruumiin hävityksestä. Poliisi on vahvistanut, että rikos tehtiin erityisen raa’alla ja julmalla tavalla sekä vakaasti harkiten. Teko kesti pitkään ja siinä käytettiin useita välineitä.

Alkuvaiheessa murhaepäiltyjä oli huomattavan suuri määrä: 12 kappaletta. 

Muitakin rikoksia

Poliisi takavarikoi tapauksen tutkinnassa muun muassa toimintakuntoisen konepistoolin ja erilaisia huumausaineita. Samaan vyyhtiin liittyy siis myös muitakin lievempiä rikoksia.

Vastaajia on kaikkiaan yhdeksän, joista seitsemän miehiä ja kaksi naisia. Neljää surmatyön aikaan paikalla ollutta syytetään rikoksentekijän suojelemisesta, ja yhtä heistä myös hautarauhan rikkomisesta.

Lisäksi syytelistasta löytyy muun muassa huumausainerikoksia.

Osa epäillyistä on MC Apachen jäseniä. Laajatoimintaisen moottoripyöräkerhon sijaan kyseessä on enemmänkin sekalaista rikostaustaa omaavien henkilöiden yhteenliittymä.

Helsingin käräjäoikeus on varannut asian käsittelyyn neljä istuntopäivää tammikuulle.

Lue myös:

    Uusimmat