Paljonko lainaa voisit saada? Hallitus kaavailee velkakattoa – asiantuntija: Eriarvoistava uudistus, josta suurituloiset hyötyvät

1:30
Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus pitää velkakattoa eriarvoistavana.

Hallitus kaavailee parhaillaan kotitalouksille velkakattoa, jonka tarkoituksena on estää suomalaisten luisuminen liian suuriin lainoihin ja liian pitkiin laina-aikoihin.

Suunnitellussa velkakatossa ihminen saisi yhteensä lainaa maksimissaan viisinkertaisesti omaan bruttotuloonsa nähden. Käytännössä esimerkiksi yksin asunnon ostava 40 000 euroa vuodessa tienaava saisi asuntolainaa maksimissaan 200 000 euroa. Kyseisellä summalla saisi Helsingistä yksiön tai pienen kaksion, mutta esimerkiksi Kajaanista jopa kaksi kerrostalokolmiota tai omakotitalon.

– Tuntuu siltä, että tässä vasen jalka menee vähän liian nopeasti ja oikea ei ole mukana. Tämä iskisi erityisesti pääkaupunkiseutuun, isompiin kaupunkeihin ja kasvukeskuksiin, kommentoi Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus velkakattoa Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Brotheruksen mukaan on selvää, että mikäli velkakatto toteutuisi, osa ihmisistä jäisi väistämättä ilman asuntolainaa. 

Suurituloiset ovat Brotheruksen mukaan suhteellisia voittajia, mikäli velkakatto tosiaan toteutuu. Koska kaikki eivät saisi asuntolainaa, suurituloisten olisi puolestaan todennäköisesti helpompaa saada lainaa.

– Tämä on enemmänkin eriarvoistava kuin tasa-arvoistava uudistus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja