Päivi Räsänen tarkisti hänestä tehdyn tutkintapyynnön: Ei sanonut niitä lauseita, joista valtakunnansyyttäjä määräsi tutkinnan – "Jäi maku, että tehtaillaan näitä rikosepäilyjä"

MTV Uutiset kaivoi Päivi Räsäsestä kohutut kohtaukset – Maria Veitolan tv-ohjelman sanomisista aloitetaan esitutkinta 3:54
Katso! MTV Uutiset Live kaivoi kohutun kohtauksen Yökylässä-ohjelmasta - näin Räsänen kommentoi.

Kansanedustaja Päivi Räsänen ei ole sanonut Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa niitä lauseita, joista hänestä on tehty tutkintapyyntö. Tapaus siirtyi siitä huolimatta valtakunnansyyttäjän määräyksestä esitutkintaan.

Yksityisen kansalaisen tekemän tutkintapyynnön mukaan Räsänen olisi jakson aikana sanonut, että "Homoseksuaalisuus on psykoseksuaalisen kehityksen psykopatologinen häiriö" ja "Homoseksuaalisuudessa on kyse perversioista."

Tosiasiassa jaksossa ei näin ole sanottu. Ensiksi mainittu sitaatti on hieman muokattu versio Räsäsen kirjoittamasta pamfletista, jossa hän käsittelee avioliittoa miehen ja naisen väliseksi tarkoitettuna asiana. Toiselle ei löytynyt suoraa lähdettä.

Poliisi päätti asian ilmoittajan kertomuksen perusteella

Jakso ei ollut MTV-palvelussa katsottavissa poliisin tutkiessa pyyntöä eikä poliisi tiettävästi pyytänyt jaksoa nähtäväkseen. Poliisi tutki saamansa tutkintapyynnön ja totesi, että "ohjelmaa ei ole saatu konkreettisesti selvitykseksi tässä asiassa, joten selvitys siitä, mitä Päivi Räsänen on ohjelmassa lausunut, perustuu [kansalaisen] tutkintapyyntöön kirjattuihin muistinvaraisiin sitaatteihin.”

Läpi tekstin poliisi viittaa mainitun kansalaisen kertomaan, mutta toteaa, että itse ohjelmaa näkemättäkin asiassa ei ole syytä epäillä rikosta. Tutkinta päätettiin.

Valtakunnansyyttäjä päätti kuitenkin toisin, ja määräsi poliisi toteuttamaan asiassa esitutkinnan.

– Poliisi oli selkeästi omassa päätöksessään sanonut, että poliisi ei ole katsonut sitä videota, vaan tehnyt päätöksen pelkästään siltä pohjalta, mitä tutkintapyynnön tekijä väittää minun sanoneen, Räsänen kertoo.

– Ymmärrän tätä poliisin päätöstä, mutta jos tehdään kannaltani sellainen päätös, jossa joudun taas kuulusteluihin, niin kyllä jotenkin pitäisin kohtuullisena, että olisi nämä faktat tarkastettuna, hän jatkaa.

Valtakunnansyyttäjä ei kommentoi asiaa MTV Uutisille.

”Viranomaisen pitäisi tarkistaa pitävätkö syytökset edes paikkansa”

Räsänen kertoo MTV Uutisille, että hän oli itse jo poliisilta rikostutkinnasta kuultuaan hämmentynyt, koska ei ollut muistanut sanoneensa tutkintapyynnössä mainittuja asioita. Kuitenkin vasta sen jälkeen, kun valtakunnansyyttäjä oli määrännyt esitutkinnan toimitettavaksi, hän tarkisti asian nauhalla olevasta jaksosta.

– Poikani litteroi kaikki ne tekstit ihan sanasta sanaan tältä osin. Siellä ei todellakaan ollut näitä väitettyjä lauseita, Räsänen kertoo.

Hän ihmettelee, miksi valtakunnansyyttäjä ei ennen päätöstä esitutkinnan toimittamisesta itse hankkinut jaksoa katsottavakseen ja tarkistanut, mitä jaksossa sanotaan. Hän toteaa, että valtakunnansyyttäjänvirasto olisi varmasti halutessaan saanut videon nähtäväkseen.

– Kyllähän viranomaisen, jos tässä käynnistää jonkin prosessin, pitäisi tarkistaa, pitävätkö ne syytökset edes paikkansa.

Päivi Räsänen kertoo poliisikuulusteluista 8:48
Päivi Räsänen kertoo videolla siitä, millaista hänellä oli pitkissä poliisikuulusteluissa aiempien rikosepäilyjen yhteydessä.

Uudet kuulustelut edessä

Räsänen on pyytänyt tutustuttavaksi valtakunnansyyttäjän tutkintamääräyksen, mutta sitä ei hänelle ole vielä tässä vaiheessa saanut. Hän toivoo, että määräys avaisi tarkemmin, miksi valtakunnansyyttäjä teki päätöksen aloittaa esitutkinta. Nyt käsitys on, että esitutkinta aloitettiin perättömien syytösten johdosta.

– Prosessista on jäänyt sellainen maku, että tässä tehtaillaan näitä rikosepäilyjä, Räsänen toteaa.

Räsäsestä on kesken neljä rikosasiaa, joista kaksi on syyteharkinnassa ja kaksi esitutkinnassa. Kaikki tapauksen koskevat hänen lausumiaan liittyen homoseksuaalisuuteen ja avioliittokäsitykseen.

Poliisi on kertonut Räsäselle ottavansa tähän heinäkuun aikana yhteyttä kuulusteluiden tiimoilta. Räsänen arvioi edessä olevan pahimmillaan monen vuoden prosessi, joka vie aikaa paitsi Räsäseltä itseltään, myös poliisilta, syyttäjältä ja oikeuslaitokselta.

Jakso taas katsottavissa

Yökylässä Maria Veitola -ohjelma on nyt ollut jälleen katsottavissa MTV-palvelussa.

– Sieltä voi jokainen katsoa, olenko jossakin kohden syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Päinvastoin, puhun siitä, että homoseksuaalit ovat ihan yhtä arvokkaita Jumalan kuvina, ja ihan samalla tavalla olen syntinen kuin kaikki muutkin, Räsänen sanoo.

Yökylässä Maria Veitola on esitetty MTV:llä. Poliisin tutkintapäätöksessä ilmoitetaan, että jos asiassa olisi tapahtunut rikos, olisi tekijä ensisijaisesti MTV Oy ja ohjelman tuotantoyhtiö.

Lue myös:

    Uusimmat