Päivi Räsänen: Esiintymisistä julkisuudessa tehty enemmänkin rikosilmoituksia – poliisi ei epäile rikosta kansanedustajan homopuheista Ruben Stillerin radio-ohjelmassa

15:11
Päivi Räsänen oli Viiden jälkeen -ohjelman vieraana marraskuussa 2019.

Kansanedustaja Päivi Räsänen kertoo, että hänestä on tehty enemmänkin esitutkintapyyntöjä liittyen kansanedustajan seksuaalivähemmistöjen asemaa koskeviin puheisiin.

Yksi rikosilmoituksista koski Ruben Stillerin radio-ohjelman jaksoa ”Mitä Jeesus ajattelisi homoista” viime joulukuulta. Rikosilmoituksen tekijän mukaan Räsästä olisi syytä epäillä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Poliisi tuli tulokseen, ettei asiassa ole syytä epäillä Räsästä rikoksesta. Lähetyksessä Räsänen pitää selkeänä ”että Jumala ei alun perin luonut ihmistä homoseksuaaliksi”. Hän myös puhui, että seksuaalinen suuntautuminen voi liittyä ”ihmiskunnan geeniperimän rappeutumiseen”.

"Näyttäytyy teologisena arvoasetelmana"

Poliisin mukaan Räsästä, Yleä tai Ruben Stilleriä ei ollut syytä epäillä asiassa rikoksesta.

– Asiassa ei ole saatu konkreettista selvitystä siitä, että Päivi Räsänen olisi solvannut homoseksuaaleja, alkoholisteja tai ketään muutakaan kiihottamisrikoksen tunnusmerkistössä tarkoitetulla tavalla tutkinnanjohtaja kirjoittaa päätöksessä.

– Tutkinnanjohtajana asia näyttäytyy minulle sellaisena teologisena kokonaisnäkemyksenä ja arvoasetelmana, joka ainakin toistaiseksi on nauttinut uskonnonvapauden ja sananvapauden suojaa, ja jonka todenperäisyydestä ei ole mielekästä puhua.

Tutkinnanjohtajan mukaan poliitikon puheita voidaan pitää enimmillään jonkin ihmisryhmän lievänä muunlaisena vähättelynä.

Tutkinnanjohtajan mukaan lausumien herättämien erimielisyyksien käsittely ja niistä keskustelu on osa yleistä kansalaiskeskustelua moniarvoisessa yhteiskunnassa.

Syyttäjä käynnisti aiemman rikostutkinnan

Räsänen toimitti päätöksen MTV Uutisille. Tiedotteessaan hän kertoo, että päätös menee arvioitavaksi myös valtakunnansyyttäjälle. Valtakunnansyyttäjä päätyi aiemmassa, vuonna 2004 julkaistusta pamfletista tehdyssä rikosilmoituksessa määräämään esitutkinnan aloitettavaksi vastoin poliisin arviota.

– Onko edessäni siis kolmas kuulustelu, Räsänen pohtii tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja