Mainos

Päivällä punertavaa, yöllä hohtavaa: Tutkijat saivat ilmoituksen erikoisesta levästä Raaseporissa – pyytävät nyt lisää havaintoja

Suomen ympäristökeskukseen on ilmoitettu havainto pimeässä hohtavasta vedestä, joka viittaa Alexandrium ostenfeldii -levään. Havaintopaikka on Raaseporin Danskogissa.

– Havainnoitsijan ilmoituksen mukaan vesi hohti siellä erittäin kirkkaasti, kertoo Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Sanna Suikkanen.

Myrkyllisiä yhdisteitä tuottavan Alexandrium ostenfeldii -panssarisiimalevän esiintymistä Itämerellä tutkitaan Suomen ympäristökeskuksessa.

Levä tuottaa keskushermostoon vaikuttavia myrkyllisiä yhdisteitä, jotka voivat leväkukintojen aikaan kertyä muihin eliöihin kuten simpukoihin.

Päivällä punertavaa, yöllä hohtavaa

Runsaana esiintyessään A.ostenfeldii voi aiheuttaa bioluminesenssi-ilmiön, jonka seurauksena merivesi hohtaa pimentyvässä illassa kirkkaan turkoosina. Bioluminesenssin voi havaita parhaiten noin tunnin kuluttua auringonlaskusta. Päivällä erittäin runsas A.ostenfeldii -kukinta voi näkyä veden värjäytymisenä punertavaksi.

Tutkijat toivovat, että ihmiset kertoisivat havainnoistaan.

– Suomen ympäristökeskukseen voi ilmoittaa, jos havaitsee hohtavia leviä. Toivomme kansalaisten havaintoja, muistuttaa Suikkanen.

Kukinnan huiput loppukesällä

Pohjois-Itämerellä A.ostenfeldii-panssarisiimalevän muodostamia kukintoja on aiempina vuosina havaittu Ahvenanmaan sekä Tammisaaren saaristoissa.

Lämpimissä vesissä viihtyvän lajin kukinnan huiput ovat yleensä loppukesästä matalissa merenlahdissa.

Kuvia hohtavista levistä voi lähettää MTV Uutisiin osoitteeseen uutiset@mtv.fi

SYKE toivoo, että havaintotiedot ja kuvat lähetettäisiin Järwi-meriwikiin tai somekanaviin hashtagilla #panssarisiimalevä Twitter @sykeinfo, facebook.com/syke.fi

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja