Päihittääkö Nivean halpisrasva kalliit anti age -tuotteet? Kosmetologi kohudokumentin väitteistä: "En pitäisi millään tavalla luotettavana"

Mitä ovat AHA- ja BHA-hapot? 1:04
Videolla kerrotaan, mitä ovat ihonhoidossa käytettävät AHA- ja BHA-hapot.

Ruotsalaisdokumentissa edullisen Nivea creme -yleisvoiteen väitettiin silottavan ikääntymisen merkkejä paremmin kuin esimerkiksi kalliiden retinolituotteiden. Kriitikot ovat huomauttaneet ongelmista ohjelman tutkimusmetodeissa sekä tuotteiden käyttötavoissa. Suomalaisasiantuntija Ville Äikäs yhtyy kritiikkiin.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n dokumenttisarjan Sanningen om hudvård (Totuus ihonhoidosta) ensimmäinen osa on aiheuttanut kohun väittämällä, että edulliset ihonhoitotuotteet ovat kalliita tehokkaampia. Samalla ohjelma on herättänyt voimakasta kritiikkiä, kertoo ruotsalaislehti Expressen.

Ohjelmassa verrattiin kalliiden anti age -ihonhoitotuotteiden vaikutusta lumelääkkeeseen, Nivea creme -perusvoiteeseen. Siniseen peltipurkkiin pakattu voide maksaa vain muutaman euron, kun taas tietyistä retinolituotteista joutuu pulittamaan yli sata euroa. Retinolia eli A-vitamiinia on kutsuttu ihonhoidon ihmeaineeksi, ja sen teho on todistettu myös tieteellisesti.

Nivean yleisvoide kuitenkin päihitti kaikki testatut retinolituotteet sekä muut anti age -ominaisuuksilla markkinoidut tuotteet, kuten peptidit. Testin perusteella ohjelmassa päätellään, että kosteuttava perusrasva vaikuttaa parhaiten ikääntymisen merkkeihin aktiivisten ainesosien – kuten retinolin eli A-vitamiinin – sijaan.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Nivea creme -voidetta suitsutetaan.

Esimerkiksi näyttelijä Kate Winslet sekä Joan Collins ovat kertoneet luottavansa Niveaan. Brittilehti Daily Mailin toimittaja Claire Cisotti huomasi vuonna 2013 tekemässään kokeessa, että yleisvoide silotti pieniä juonteita ja kosteutti ihoa kalliita tököttejä paremmin.

Tutkimustapa ja retinolin väärinkäyttö kritiikin kohteina

Dokumentin tuloksia ei ole purematta nielty ja siinä esitettyjen väitteiden totuudenmukaisuus on kyseenalaistettu. Erityisesti kritiikin kohteena ovat olleet tutkimusmenetelmä ja retinolituotteiden väärinkäyttö.

Tutkimustapaa, joihin dokumentit väitteet perustuvat, ei voi pitää kovinkaan tieteellisenä. Testihenkilöitä oli yhteensä 294. He käyttivät testattavia tuotteita yhdessä kosteusvoiteen kanssa toisella puolella kasvojaan kahden kuukauden ajan. Retinolituotteiden käyttö pitäisi aloittaa asteittain eikä niitä tulisi käyttää aamuisin, sillä aine herkistää auringolle.

Osallistujien iho kuvatiin erikoiskameralla ennen ja jälkeen testijakson. Tuloksia analysoineet asiantuntijat eivät tienneet, mitä tuotteita kukin ihminen on käyttänyt ja kummalle puolelle kasvoja. He saivat kuitenkin nähdä tuotteiden ainesosaluettelot.

Erikoiskosmetologi ja meikkaaja-maskeeraaja Ville Äikäs toteaa MTV Uutisille, että tutkimustapa kuulostaa hänenkin korvaansa oudolta.

– Koska lukuisten testien jälkeen tiedetään retinolin oikeista käyttötavoista, miksi sitä ehdoin tahdoin käytetään tässä testissä väärin? En pitäisi testituloksia millään tavalla luotettavana, koska testattujen tuotteiden käyttötapa on niin erilainen ja toista tuotetta on käytetty väärin, Äikäs sanoo sähköpostivastauksessaan.

Hän kertoo, että retinolin väärinkäyttö – eli esimerkiksi levittäminen iholle aamuisin, liian usein tai liian vahvana – voi johtaa ihon ärsyyntymiseen, herkistymiseen sekä pigmenttiläiskiin. Parhaiden tulosten aikaansaamiseksi retinolia tulisi käyttää vähintään kolme kuukautta.

Nivea creme ei sovi kaikille ihotyypeille

Nivea cremen ikääntymistä ehkäisevä vaikutus perustuu Äikäksen mukaan sen kosteuttavaan vaikutukseen ja kykyyn sitoa kosteutta ihoon. Brändin sivuilla kerrotaan, että öljypohjainen emulsio muodostaa ihon päälle suojaavan kerroksen, joka pitää kosteuden ihossa.

– Usein pienet kuivuudesta johtuvat juonteet saadaan täyteläistettyä hyvällä kosteutuksella, Äikäs sanoo.

Täyteläinen yleisvoide sopii erityisesti kuivalle ja runsaasti kosteutta kaipaavalle iholle, mutta Äikäs ei laittaisi näin täyteläistä rasvaa herkästi rasvoittuvalle tai sekaiholle.

Asiantuntijan vinkit anti age -ihonhoitoon

Ihon suojaaminen auringolta, ilmansaasteilta sekä tupakansavulta ovat tärkeimmät ikääntymistä ehkäisevät tavat, Äikäs sanoo. Myös oikeanlaisesta hellävaraisesta puhdistuksesta sekä runsaasta kosteutuksesta on hyötyä, kuten ruotsalaisohjelmakin toteaa.

Äikäs itse valitsisi kosmetiikkahyllyltä nimenomaan dokumentissa parjattua retinolia, mutta myös keramideja ja hyaluronihappoa sisältäviä tuotteita.

– Tärkeää on myös nauttia elämästä, onnellisuus nuorentaa tehokkaasti, Äikäs sanoo.

Ovatko kalliit kangasmaskit hintansa väärtejä? Katso MTV Uutisten testi alla olevalta videolta.

Ovatko kalliit kangasmaskit ihonhoidossa hintansa väärtejä? Testissä ilmiöksi nousseet sheet maskit 3:45

Lue myös:

    Uusimmat