Päihdeasiantuntija: Alkoholilain tiukennus ei välttämättä riittävä

Ehkäisevän Päihdetyön Ehyt ry:n toiminnanjohtajan Sari Aalto-Matturin mukaan alkoholijuomien saatavuuden rajoittaminen on yksi oikea suunta, kun puhutaan alkoholin aiheuttamien haittojen kitkemisestä Suomessa.

– Valistuksesta puhutaan paljon. Itse näkisin niin, että hinta ja saatavuus, sekä erilaiset lainsäädännölliset keinot ovat suoria mekanismeja, joilla saadaan välittömiä vaikutuksia. Lisäksi on erittäin tärkeää tehdä pitkäjänteistä työtä koulujen ja kotien kasvatustyössä ja erilainen valistus on sitten se tärkeä sivutoimi, totesi Sari Aalto-Matturi vieraillessaan MTV3:n Seitsemän uutisissa.

Eilen julkaistussa Sosiaali- ja terveysministeriön muistiossa esitetään mm, että kaupat eivät saisi myydä alkoholia perjantaina ja lauantaina klo 18.00 jälkeen eikä pyhäpäivinä lainkaan.

– Se on yksi toimenpide, joka vaikuttaa saatavuuteen. Sitä kautta tiedetään, että se vaikuttaa. Voidaan sanoa, että saatavuus on lisääntynyt kuin varkain suomalaisessa yhteiskunnassa, kun kauppojen aukioloajat ovat väljentyneet. Ei ole kauhean tietoisesti päätetty, että alkoholia tulee saada sunnuntaina.

Koko väestön asenteisiin vaikutettava

Alkoholilain edellisen uudistamisen jälkeen kulutus on noussut kahdeksasta litrasta nykyiseen 9,6 litraan 100 prosenttista alkoholia asukasta kohti. Aalto-Matturin mukaan hallinnollisilla päätöksillä pystytään ohjaamaan kulutusta.

– Siitä on runsaasti tutkimustietoa ja kokemusperäistä tietoa, että julkisen vallan toimilla voidaan vaikuttaa alkoholihaittoihin ja kokonaiskulutukseen sekä hyvässä että pahassa. Siinä voidaan vaikuttaa kokonaiskulutukseen ja asenteisiin.

Alkoholilaki on kokenut kaksi isompaa muutosta vuosikymmenten aikana. Aalto-Matturi pelkääkin, että tulevat mahdolliset tiukennukset eivät ole riittävän tehokkaita hillitsemään kasvanutta alkoholin kulutusta.

– Molemmilla kerroilla on tehty väljentäviä ja saatavuutta lisääviä toimia ja ne kyllä valitettavasti näkyivät heti tilastoissa ja päihdehaittatilastoissa. Kysymys kuuluu nyt, että ovatko tämän kierroksen toimenpiteet alkuunkaan niin radikaaleja kuin nuo aikaisempien muutosten toimenpiteet?

Aalto-Matturin mukaan Suomessa yleensä puhutaan alkoholikeskustelussa suurkuluttajista, mutta tärkeää olisi vaikuttaa etenkin keskivertoihin alkoholin kuluttajiin.

– Usein puhutaan suurkuluttajista, mutta itse asiassa päihdehaittojen ehkäisemiseksi avainasemassa on se, että pystytään vaikuttamaan koko väestön päihteiden käyttöön.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja