Pahin ohi vai edessä vasta syksyllä – miksi asiantuntija-arviot Suomen koronahuipusta vaihtuvat koko ajan?

Miksi ennusteet epidemiahuipusta vaihtelevat koko ajan? Taustalla kaksi syytä 6:28
Koronavirusepidemian huipun ennustaminen on suurta arpapeliä asiantuntijoillekin. Onko huippu ohi vai tuleeko se syksyllä? Entä jos huippuja onkin useita? MTV Uutiset Live otti selvää.

Koronavirusepidemiassa voidaan nähdä Suomessa useita huippuja. Julkisuudessa on liikkunut monenlaisia arvioita epidemian rajuimmasta vaiheesta.

Evoluutiobiologi Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta pitää ensinnäkin määritelmää koronavirusepidemian huipusta ongelmallisena.

– Emme ole millään kauniilla ja selkeällä käyrällä, että tämä epidemia menisi yhtenä aaltona läpi Suomen. 

Tilanne riippuu Aivelon mukaan siitä, kuinka paljon rajoitustoimenpiteitä tehdään ja miten niitä puretaan.

– Jos haluamme tehokkaat rajoitustoimet, epidemian koko pienenee ja meillä on jo tietynlainen huippu takanapäin. Toisaalta nyt kun puretaan rajoituksia ja jos epidemia lähtee uudelleen leviämään, huippuja saattaa tulla uudestaan.

– Lopputuloksena voi olla, että hyvin harva suomalainen on saanut tartunnan ja suurin osa on alttiina.

Ei vuoria, vaan perunapeltoa

Tutkija Tuomas Aivelo pitää todennäköisimpänä skenaariona, että koronahuippuja nähdään Suomessa useita.

– Tai voiko edes sanoa, että huippuja. Ei ne mitään vuoria välttämättä ole. Perunapellossa ei kauheasti huippuja ole.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Juha Tuominen ei pidä mitenkään ihmeellisenä sitä, että arviot koronavirusepidemian huipusta ovat vaihdelleet kaiken aikaa.

– Koronaepidemian huipusta on vaikea sanoa. Rajoitustoimet ovat purreet varsin hyvin. Tämän lisäksi emme oikein tunne virusta.

– Monet koronavirukset kiertävät vuodessa siten, että ne ovat aktiivisimmillaan talvikaudella ja laantuvat kesäksi. Miten asia on tämän koronaviruksen kohdalla, sitä emme vielä tiedä, jatkaa Tuominen. 

Ovatko Suomen ylimmät terveysviranomaiset olleet väärässä, kun virusepidemian huippua on julistettu milloin mihinkin ajankohtaan?

– Kaikki ovat olleet ihan oikeassa. Ensin mallinnettiin, mitä tapahtuisi, jos mitään ei tehdä. Sen jälkeen kun tehtiin rajoituksia, [korona]huippua saatiin tiputettua alas ja tasattua. Nyt on se tasainen vaihe, sanoo HUSin Juha Tuominen.

Koronavirusepidemian hidastuminen sisältää pitkään jatkuessaan suuren riskin myöhemmästä isosta epidemiasta, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) hallitukselle viime keskiviikkona. Samalla THL arvioi, että koronavirusepidemian voimakas hidastuminen pidentää epidemian kestoa erittäin merkittävästi. Asiasta voit lukea enemmän tästä: 

Katso tutkija Tuomas Aivelon ja HUSin Juha Tuomisen laajempi haastattelu ylläolevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat