Pahastutatko muita tietämättäsi? Tämä yllättävä asia kuuluu juhlaetikettiin

Tuoksuallergikolle parfyymintäyteiset juhlatilanteet voivat olla tukalia tilanteita. Allergianeuvoja Anne Vuorenmaa muistuttaa, että tuoksuyliherkkyyteen tulee suhtautua ymmärryksellä.

Moni suhtautuu tuoksuyliherkkyyteen olankohautuksella. Kyseessä on kuitenkin todellinen ongelma, joka koskettaa yllättävän montaa suomalaista. Allergia- ja astmaliiton mukaan tuoksuyliherkkien huomioiminen kuuluu juhlaetikettiin.

– Asiasta ei ole tieteellistä tutkimusta, mutta se tiedetään, että tuoksuyliherkkyydestä kärsii 10–40 prosenttia suomalaisista, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa kertoo.

Vuorenmaa otaksuu, että asiaa vähätellään, koska kyseessä on erityisesti keski-ikäisten naisten ongelma.

– Heitä pidetään hössöttäjinä. Onneksi asiasta on kirjoitettu viime vuosina enemmän ja siihen suhtaudutaan nykyään vakavammin.

Tuoksuyliherkkien oireet ovat erilaisia, mutta yleisimmin voimakkaat hajut aiheuttavat päänsärkyä, allergiaoireita ja huonoa oloa. Tuoksuyliherkkyyteen ei ole lääkettä, mutta antihistamiini voi auttaa joitakin. Siedätyshoitoa on kokeiltu sairaaloissa vaihtelevin tuloksin.

Kukat ja tuoksukynttilät aiheuttavat oireita

Juhlanjärjestäjien ja juhlavieraiden kannattaa pitää mielessä, että juhlissa saattaa olla joku, joka joutuu pahimmillaan poistumaan tilaisuudesta liian innokkaan parfyyminkäytön takia.

– Nenä tottuu helposti tuoksuihin, joten moni laittaa hajuvettä vahingossa liikaa. Pieni sipaisu riittää, parfyymiä ei tarvitse suihkauttaa joka paikkaan, Vuorenmaa neuvoo.

Yliherkkä voi varautua juhlaan lääkkein, mutta häiritsevän runsaasta parfyyminkäytöstä tulisi myös uskaltaa keskustella avoimesti. Tällä tavalla tietoisuus asiasta lisääntyy, eikä yliherkkyyttä pidetä pelkkänä nipotuksena.

Myös juhlakoristeet, kuten tuoksukynttilät tai tietyt kukat voivat aiheuttaa oireita tuoksuyliherkille.

– Tuoksuyliherkkyyteen tulisi suhtautua ymmärryksellä. Kysymys on todellisesta asiasta. Neuvoa voi kysyä esimerkiksi Allergia- ja astmaliiton valtakunnallisesta allergianeuvonnasta, Vuorenmaa sanoo.

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja