Mainos

Paha perhe on tragikomedia uusperheen arjesta

Maamme lupaavimpiin elokuvaohjaajiin lukeutuvan Aleksi Salmenperän uusin elokuva pureutuu uusperheen arkeen. Huomenna ensi-iltaan tuleva Paha perhe kertoo ylihuolehtivasta isästä ja lapsista, jotka ovat vieraantuneet toisistaan vanhempien avioeron vuoksi.

Se onkin Salmenperän mukaan yksi uusioliittojen ikävimpiä seurauksia.

– Sisaruussuhde on elämän pisin ihmissuhde. On harmillista, jos se menee rikki niin, että lapset jaetaan ja erotetaan toisistaan avioerossa.

Voiko lapsen hyväksi toimia liikaa?

Salmenperä kertoo ammentavansa kolmen pienen lapsen isänä aineksia elokuviinsa omasta elämästään.

– Ammennan siitä, miten toimin suhteessa omiin lapsiini, miten paljon haluan kontrolloida heidän elämäänsä ja miten paljon haluan heidän olevan itsenäisiä. Omille lapsilleen toivoo onnellista elämää, mutta samalla pyrkii määrittämään, miten se tapahtuu.

Pahan perheen isää esittävä Ville Virtanen pohtii, että raja ylisuojelemisen, liiallisen vallan käytön ja välinpitämättömyyden välillä on hämärä.

– Lapsen hyväksi ei periaatteessa voi toimia liikaa, mutta toisen elämää voi määritellä liikaa sen kautta, mitä pitää itse optimaalisena. Ei siis anna toisen tehdä omia virheitään, eikä oman huolensa vuoksi päästä toista vapaaksi elämään omaa elämäänsä.

Kotimainen elokuva ei ole samasta muotista

Paha perhe on Kari VäänäsenHavukka-ahon ajattelijan ja Neil HardwickinJos rakastat -elokuvan jälkeen kevään kolmas kotimainen ensi-ilta.

Aleksi Salmenperä iloitsee tarjonnan kirjosta.

– On virkistävää, että Pahan perheen lisäksi on tarjolla musikaali ja klassikkoromaaniin perustuva elokuva. Se kertoo, että kaikki kotimainen elokuva ei ole samasta muotista.

Pahan perheen on tuottanut Aki Kaurismäen Sputnik Oy. Salmenperä toteaa, että oli onnenpotku saada tuottajaksi suomalaisen elokuvan legenda.

– Akin tausta kokeneena elokuvantekijänä helpotti tuotantoa aika paljon, ja asiat olivat selkeämpiä kuin aikaisemmissa tuotannoissani.

Ohjaaja ei katsele vanhoja elokuviaan

Salmenperän edellinen elokuva Miehen työ kertoo työttömäksi jäävästä perheenisästä, joka päättää hankkia tuloja miesprostituoituna. Vuonna 2007 valmistunut filmi esitettiin tv:ssä jokin aika sitten.

– Näin itse Miehen työn jollain festareilla yleisön seassa, mutta muuten en ole nähnyt sitä sen valmistumisen jälkeen. Vanhojen filmiensä katsomista selvästi varoo. En tiedä, mitä siinä haluaa suojella – haluaako uskoa, että ne ovat parempia kuin ovatkaan eikä halua ruveta poimimaan virheitä ja asioita, jotka nyt tekisi toisin. Joka tapauksessa ne ovat sen ajan töitä ja saavat sellaisina pysyä.

Ville Virtanen kritisoi käsikirjoitusten tasoa

Ville Virtanen ja Aleksi Salmenperä ovat tuttuja yli kymmenen vuoden takaa. Ensimmäinen yhteinen elokuva oli lyhytelokuva Onnenpeli.

Virtanen kehuu Pahan perheen käsikirjoitusta ja ohjaajan kykyä kuunnella toisten ehdotuksia. Tilanne ei ole välttämättä kovin tyypillinen.

– Elokuvia pääsee tekemään niin harvoin, että en ole hylännyt niitä juurikaan huonon käsikirjoituksen takia, mutta telkkarisarjoista olen kieltäytynyt. Nykyään kieltäydyn usein sen takia, että tuotanto tehdään liian lyhyessä ajassa. On hyvin tavallista, että näyttelijä joutuu esiintymään yli kymmenessä kohtauksessa päivän aikana.

Virtasen mielestä elokuva- ja tv-käsikirjoittamista ei arvosteta Suomessa riittävästi.

– Hyvän leffakäsikirjoituksen synnyttäminen ideasta valmiiseen voi tapahtua muutamassa kuukaudessa, mutta toisaalta siihen voi mennä vuosi, kaksikin. Sillä rahalla, joka käsikirjoituksesta maksetaan, ei elä. Siksi ei ole ihmisiä, jotka saisivat keskittyä ammatin harjoittamiseen.

Pihla Viitala matkaa Berliiniin Shooting Starina

Yksi Pahan perheen nuoria tähtiä on tuleviin koitoksiin Shooting Starina valmistautuva Pihla Viitala.

– Kun sain tiedon siitä, että minut on valittu, olin todella pöyristynyt. Minulla oli koko ajan sellainen olo, että apua, en osaa oikeasti mitään ja kohta kaikki muutkin tajuavat sen. Mukaan pääsy oli kuitenkin hienoa ja toivon, että siitä on jotain hyötyä. Erityisesti haluaisin tehdä töitä Ranskassa, Viitala pohtii.

Shooting Stars on eurooppalaiseen näyttelijäohjelma, jossa kymmenen kansainvälisen tuomariston valitsemaa nuorta eurooppalaista näyttelijää esitellään elokuva-alalle ja kykyjen etsijöille. Joukon ensiesiintyminen on Berliinin elokuvajuhlilla helmikuun puolessa välissä.

Viitala matkaa Berliiniin agenttinsa kanssa. Myös Paha perhe esitetään juhlilla.

– Olen siellä noin viikon, ja vapaa-aikaa on vähän. Olemme saaneet ohjelman, jota on noudatettava. Päivä alkaa yhdeksältä aamulla ja kestää iltaan asti.

Virallisen ohjelman jälkeen Viitala jää Berliiniin katsomaan elokuvia.

– Minusta on maailman ihaninta istua monta tuntia putkeen vain elokuvissa. Aion käydä katsomassa elokuvia niin paljon kuin mahdollista.

Viitala nauttii muutenkin festivaalien tunnelmasta.

– Joskus festareilla on överiglamourmeininkiä, joka ei ole kauhean kivaa, mutta muuten ne ovat tämän työn bonusta. Siellä tutustuu kiinnostaviin ihmisiin ja näkee alan ammattilaisia ja huippuja. Erityisesti tykkään Sodankylän elokuvajuhlista. Se on maanläheinen tapahtuma.

Lue myös: . .

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.