Mainos

Pääministeri Rinne MTV:lle: Rahat pienten työeläkkeiden korotuksiin löytyisivät esimerkiksi asiakashyvityksistä

Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi eilen eduskunnan kyselytunnilla, että eläkejärjestelmän sisältä olisi irrotettavissa 200-300 miljoonaa euroa pienten työeläkkeiden korotuksiin. 

Muutoksella olisi tarkoitus kompensoida sitä, että perhevapaiden ajalta alkoi kertyä eläkettä vasta vuonna 2005. Pientä työeläkettä saavien joukossa on paljon lapsiaan kotona hoitaneita naisia.

Rinne sanoi tänään MTV Uutisten haastattelussa, että rahat voitaisiin löytää esimerkiksi niin sanotuista asiakashyvityksistä.

– Jos katsoo pelkästään eläkelaitosten hyvityksiä asiakkaille, ne taitavat olla tällä hetkellä yli 200 miljoonaa euroa vuodessa. Jo pelkästään hyvitysten kautta voitaisiin löytää elementtejä, joilla voitaisiin näiden naisten eläkkeitä korjata, sanoo Rinne MTV Uutisille.

Asiakashyvitykset ovat työeläkeyhtiöiden asiakkaille eli työnantajille jaettavaa ylijäämää. Myös työntekijät saavat vastaavia alennuksia omassa eläkemaksuosuudessaan.

Hallitusohjelmassa on kirjaus siitä, että hallitus selvittää yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa tapoja korottaa alle 1400 euron työeläkkeitä ilman, että eläkemaksuja korotetaan. Rinne puhui asiasta myös kesällä MTV Uutisten haastattelussa.

Rinne ihmettelee järjestöjen haluttomuutta

Työmarkkinajärjestöt ovat kautta linjan torjuneet ehdotukset työeläkejärjestelmän muuttamisesta. Rinne ihmettelee, että osapuolet eivät ole valmiita korjaamaan ongelmaa, jonka ovat tunnistaneet.

– Tulen kutsumaan eläkejärjestelmän osapuolet neuvotteluihin tästä asiasta niin kuin on sovittu, sanoo Rinne.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoo MTV Uutisille, että sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan selvitystä asiasta.

Pekosen mukaan asia on alkuvaiheessa ja joitakin taustakeskusteluja on käyty. Hän uskoo, että neuvottelut voisivat alkaa viimeistään ensi keväänä.

Juttua täydennetty kello 15.06: Lisätty kuvaus asiakashyvityksistä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja