Pääministeri Netanjahu: Israel maksaa kovan hinnan Gazassa, mutta ei aio lopettaa – "Tästä tulee pitkä sota"

Miten Hamas kykeni yllättämään Israelin? Tutkija: "Hyvin poikkeuksellista" 6:04
Miten Hamas kykeni yllättämään Israelin? Tutkija: "Hyvin poikkeuksellista" – näin asia nähtiin pian 7. lokakuuta tehdyn terrori-iskun jälkeen

Israelin pääministerin mukaan israelilaisjoukot jatkavat taisteluja äärijärjestö Hamasia vastaan "täydellä voimalla loppuun asti". Hän ennustaa pitkää sotaa Gazan kaistalla. 

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoo, että Israel maksaa ”erittäin kovaa hintaa” sotiessaan äärijärjestö Hamasia vastaan Gazan kaistalla. 

Israelin armeijan mukaan perjantain jälkeen on kuollut 14 israelilaista sotilasta. Kokonaisuudessaan israelilaissotilaista on kuollut Gazassa 153 sen jälkeen, kun Israel aloitti suurhyökkäyksensä. 

– Tämä on vaikea aamu erittäin vaikean päivän jälkeen Gazan taisteluissa, Netanjahu totesi viitaten lauantaina surmansa saaneisiin sotilaisiin.

BBC:n mukaan jouluaatonaatto, eli lauantai, oli yksi suurhyökkäyksen verisimmistä päivistä. Netanjahu kuitenkin sanoo, ettei israelilaisjoukoilla ollut muuta vaihtoehtoa kuin taistella. Lisäksi hän totesi, että Israelin joukot jatkavat taisteluja ”täydellä voimalla loppuun asti”. 

Israelin armeija on sanonut, että Gazan pohjoisosat ovat lähes tulkoon Israelin täydellisessä hallinnassa. Armeijan tiedottajan mukaan israelilaisjoukot lähestyvät uusia Hamasin tukikohtia Gazan kaistan eteläosissa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Israel aloitti laajan hyökkäyksen Gazan eteläosassa maajoukoillaan 1:53
Israel aloitti joulukuun alussa laajan hyökkäyksen Gazan eteläosassa maajoukoillaan

"Tästä tulee pitkä sota"

Uutistoimisto Reutersin mukaan Israelin armeija on kertonut surmanneensa yli 8 000 palestiinalaistaistelijaa suurhyökkäyksensä aikana. 

Hamasin hallinnoima Gazan terveysministeriön mukaan Gazan kaistalla on kuollut yli 20 200 ihmistä Israelin ja Hamasin välisen sodan aikana. Eskalaatio sai alkunsa, kun äärijärjestö Hamas teki yllätyshyökkäyksen Israeliin tappaen 1 200 ihmistä ja kaapaten noin 240 panttivankia. 

Netanjahun mukaan Israelin tavoitteena on edelleen terroristijärjestö Hamasin eliminointi ja israelilaisten panttivankien turvallinen palauttaminen. 

– Selvennykseksi: Tästä tulee pitkä sota, Netanjahu lausui sunnuntaina. 

Biden patisteli Netanjahua

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden patisti Netanjahua suojelemaan siviilejä ja humanitaarisia avustusoperaatioita Gazassa.

Lisäksi kaksikko keskusteli lausunnon mukaan muun muassa kaikkien jäljellä olevien panttivankien vapauttamisen tärkeydestä.

Biden itse kertoi Valkoisella talolla toimittajille käyneensä Netanjahun kanssa pitkän keskustelun, jota hän kuvaili yksityiseksi. 

Biden ei vaatinut tulitaukoa Gazaan

Pääministeri Netanjahu puolestaan tiedotti sunnuntaina, että Biden ei yrittänyt suostutella Israelia olemaan laajentamatta sotilaallista operaatiotaan. 

Biden ei puhelun aikana vaatinut Israelilta tukitaukoa. Sekä Biden että Netanjahu uskovat, että tulitauko olisi Hamasille eduksi. 

Aiemmin tällä viikolla Egyptissä käytiin laihoin tuloksin neuvotteluja, joiden tarkoituksena oli varmistaa tulitauko. 

Palestiinalaisviranomaislähteet kertovat BBC:lle, että Egypti esitteli neuvotteluissa kolmivaiheisen suunnitelman, joka olisi alkanut kahden viikon tulitauolla ja siten mahdollistaisi humanitaarisen avun viemisen Gazan kaistalle. 

Tulitauon aikana Hamasin olisi vapautettava 40 panttivankia ja Israel puolestaan päästäisi 120 palestiinalaisvankia vapaaksi. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Hamas kertoo luovuttaneensa 17 panttivankia Punaiselle ristille 2:00
Marraskuussa Hamas kertoi luovuttaneensa 17 panttivankia Punaiselle ristille

Hamas syyttää Israelia sotarikoksista

Äärijärjestö Hamas vaatii kansainvälistä tutkintaa liittyen joukkoteloituksiin, joita se syyttää Israelin tehneen sotilasoperaationsa yhteydessä.

Hamas sanoo keränneensä todistajanlausuntoja, jotka osoittavat Israelin asevoimien joukkoteloittaneen sotilasoperaationsa aikana 137 palestiinalaissiviiliä Gazan pohjoisosissa.

Väitettä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä. Jos väitteet pitävät paikkansa, kyseessä voi olla sotarikos.

Israel ei AFP:n mukaan asiaa kysyttäessä suoraan kommentoinut väitteitä teloituksista, mutta kiistää rikkoneensa kansainvälisiä sodankäynnin sääntöjä.

Israel löysi Hamasin tunneliverkoston 1:08
Israel löysi Hamasin tunneliverkoston muutama päivä sitten

Lue myös:

    Uusimmat