Biden: Netanjahun tulisi muuttaa Israelin hallitusta

"Kaikki on nyt niin huonosti kuin mahdollista" – näin sotakirjeenvaihtaja Niko Nurminen kuvailee kriisiä Gazassa 2:58
"Kaikki on nyt niin huonosti kuin mahdollista" – näin sotakirjeenvaihtaja Niko Nurminen kuvailee kriisiä Gazassa

Israelin nykyinen hallinto ei ole valmis ratkaisemaan Gazan ja palestiinalaisten tilannetta kahden valtion mallilla, sanoi Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden tiistaina. Biden kehotti Israelin pääministeri Benjamin Netanjahua vaihtamaan hallituksen, jota hän kuvasi maan historian konservatiivisimmaksi.

– Bibillä on vaikeita päätöksiä tehtävänään. Tämä on Israelin historian konservatiivisin hallitus, Biden sanoi kampanjatilaisuudessaan viitaten Netanjahuun tämän kutsumanimellä.

Bidenin mukaan Israelin tuki ympäri maailmaa vähenee koko ajan, minkä vuoksi Netanjahun on "vahvistettava ja muutettava" Israelin hallitusta löytääkseen pitkän tähtäimen ratkaisun Israelin ja palestiinalaisten väliseen konfliktiin.

Israel penseänä

Israel ei ole suhtautunut myönteisesti Yhdysvaltojen ehdotukseen, jonka mukaan Gazan hallinto olisi annettava uuden, vahvistetun palestiinalaishallinnon tehtäväksi. 

Biden itse totesi tiistaina Yhdysvaltojen ja Israelin olevan eri mieltä siitä, mitä tapahtuu sen jälkeen kun äärijärjestö Hamasin hallinto on ohi.

Netanjahu sanoi uskovansa, että sopuun päästään, mutta hän lisäsi, ettei Israel ei ole valmis "toistamaan Oslon virheitä". Tällä pääministeri viittasi Yhdysvaltojen vuonna 1993 allekirjoittamaan rauhansopimukseen.

Yhdysvallat on niin ikään toistuvasti kehottanut Israelia vähentämään siviiliuhrien määrää Gazassa.

Lue myös:

    Uusimmat