Israelin armeija: Operaatioissa Gazassa kuollut yhteensä yli 140 israelilaissotilasta – MTV seurasi sotaa 23.12.2023

Israel löysi Hamasin tunneliverkoston 1:08
Katso videolta: Israel löysi Hamasin tunneliverkoston

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa sunnuntaina 23. joulukuuta 2023.

  • Israel sanoo päässeensä hyvin lähelle tavoitettaan tuhota Hamas
  • Hamas: Gazassa kuollut Israelin kaksi kuukautta kestäneessä hyökkäyksessä yli 20 000 ihmistä
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1 200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023)
  • Aiemman tulitauon aikana Israel vapautti palestiinalaisvankeja, ja Hamas luovutti panttivankejaan Punaiselle ristille
  • Konflikti puhkesi 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

Lisää uutisia sodasta löydät täältä.

6.32: Israelin armeija: Operaatioissa Gazassa kuollut yhteensä yli 140 israelilaissotilasta

Israelin armeijan mukaan sen maaoperaatioissa Gazan kaistalla on lokakuun lopulta lähtien kuollut yhteensä 144 israelilaissotilasta.

Määrä kasvoi lauantaina, kun Israelin armeija ilmoitti viiden sotilaansa kuolleen taisteluissa Hamas-äärijärjestöä vastaan kuluneen vuorokauden aikana.

Hamasin alaisuudessa toimivan Gazan terveysministeriön mukaan operaatioiden aikana Gazan kaistalla on kuollut yli 20 000 ihmistä. Israel jatkoi lauantainakin voimakasta pommitusta useisiin kaupunkeihin Gazan kaistalla. Viimeisimpiä osapuolten antamia uhrilukuja ei ole voitu tarkistaa riippumattomista lähteistä. 

Äärijärjestö Hamas vaatii kansainvälistä tutkintaa liittyen joukkoteloituksiin, joita se syyttää Israelin tehneen sotilasoperaationsa yhteydessä. Hamas sanoo keränneensä todistajanlausuntoja, jotka osoittavat Israelin asevoimien joukkoteloittaneen sotilasoperaationsa aikana 137 palestiinalaissiviiliä Gazan pohjoisosissa.

Väitettä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä. Jos väitteet pitävät paikkansa, kyseessä voi olla sotarikos.

STT

20.45: Hamasin terveysministeriö väittää: Israelin armeija teloitti ihmisiä julkisesti Gazassa

Äärijärjestö Hamasin alaisuudessa toimivan Gazan terveysministeriön mukaan Israelin armeija on julkisesti teloittanut kymmeniä ihmisiä kaduilla sotilasoperaatiossaan Hamasia vastaan.

Ministeriö kertoi asiasta lauantaina.

Teloitukset tapahtuivat ministeriön mukaan tällä viikolla Jabalian pakolaisleirillä, Jabalian kaupungissa sekä Beit Lahian kaupungissa Gazan pohjoisosassa.

Väitettä ei ole voitu todistaa riippumattomista lähteistä, mutta jos se on totta, kyseessä voi olla sotarikos.

Israel ei AFP:n mukaan asiaa kysyttäessä suoraan kommentoinut väitteitä teloituksista, mutta kiistää rikkoneensa kansainvälisiä sodankäynnin sääntöjä.

13.49: YK: Gazassa ei ole turvallista paikkaa paeta

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n Gazan johtaja Thomas White sanoo, ettei Gazassa ole turvallista paikkaa paeta.

White kirjoitti näkemyksensä sosiaaliseen mediaan viitaten Israelin perjantaiseen viimeiseen evakuointimääräykseen. Israelin armeija ilmoitti, että Burejin pakolaisleirillä ja sen ympäristössä olevien on välittömästi lähdettävä heidän oman turvallisuutensa vuoksi ja suunnattava etelään Deir al-Balahin kaupunkiin.

Whiten mukaan Israel on määrännyt ihmisiä pakenemaan alueelle, jonne se tekee ilmaiskuja.

YK:n arvion mukaan noin 1,9 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan taisteluja Gazassa.

STT

10.09: Hamas sanoo Israelin jatkaneen voimakasta pommitusta useille alueille Gazassa

Äärijärjestö Hamas sanoo Israelin jatkaneen lauantaina voimakasta pommitusta useisiin kaupunkeihin Gazan kaistalla. Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön mukaan viimeksi kuluneiden parin vuorokauden aikana Israelin pommituksissa on kuollut yli 400 ihmistä.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi perjantaina päätöslauselman, jossa vaadittiin lisää humanitaarista apua Gazaan.

Israelin ulkoministeri Eli Cohen sanoi YK:n turvallisuusneuvoston perjantaisen äänestyksen jälkimainingeissa, että Israel jatkaa sotaansa Gazassa. Israelin asevoimat ilmoitti myöhään perjantaina tuhonneensa Gazan kaupungissa Hamasin strategisen tunneliverkoston.

STT

7.28: Israel aikoo jatkaa iskujaan

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi perjantaisen äänestyksen jälkeen, että Israelin hyökkäys on todellinen ongelma humanitaarisen avun saamisessa Gazaan.

–  Humanitaarinen aselepo on ainoa tapa vastata Gazan ihmisten epätoivoisiin tarpeisiin ja päättää heidän meneillään oleva painajaisensa, Guterres sanoi.

Israel aikoo kuitenkin jatkaa ilmaiskujaan ja maahyökkäystään Gazassa YK:n turvallisuusneuvoston antaman päätöslauselman jälkeenkin.

Israelin ulkoministeri Eli Cohen sanoi turvallisuusneuvoston perjantaisen äänestyksen jälkimainingeissa, että Israel jatkaa sotaansa Gazassa. Samalla Cohen väitti Israelin äärijärjestö Hamasia vastaan julistaman sodan olevan laillinen ja oikeutettu.

Hamasin hallinnon alaisen terveysministeriön mukaan Israelin ilmaiskut ja hyökkäys ovat surmanneet Gazassa yli 20  000 ihmistä, joista suuri osa on ollut naisia ja lapsia.

STT

Perjantai

19.42: YK vaatii humanitaarisen avun pääsyn Gazaan

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman, jossa vaaditaan kaikkia osapuolia sallimaan humanitaarisen avun esteetön ja turvallinen pääsy Gazaan.

Päätöslauselman puolesta äänesti 13 turvallisuusneuvoston jäsentä, kun taas Venäjä ja Yhdysvallat pidättäytyivät äänestyksestä.

Päätöslauselmassa vaaditaan myös luomaan "olosuhteet vihollisuuksien pysyvälle lopettamiselle", mutta siinä ei vaadittu taistelujen välitöntä lopettamista.

13.48: Putin puhui Abbasin kanssa Gazan konfliktista

Venäjän presidentti Vladimir Putin on puhunut puhelimessa Palestiinan presidentti Mahmud Abbasin kanssa. Kremlin mukaan keskustelu käsitteli sitä, miten konfliktia Gazassa voisi liennyttää ja kuinka humanitääristä hätää voitaisiin hoitaa.

Abbasin ja Putinin kerrotaan sopineen tapaamisesta Venäjällä.

5.01:YK:n turvallisuusneuvosto lykkäsi taas äänestystä Gaza-päätöslauselmasta

YK:n turvallisuusneuvosto on jälleen kerran lykännyt äänestystä Gazan taisteluja koskevasta päätöslauselmasta, kertovat diplomaattilähteet.

Äänestys lykkääntyi huolimatta siitä, että monia aiempia ehdotuksia vastustanut Yhdysvallat sanoi olevansa valmis tukemaan päätöslauselmaa nykyisessä muodossaan.

AFP:n näkemässä uusimmassa versiossa vaaditaan muun muassa kiireellisiä toimia humanitaarisen avun turvallisen ja esteettömän pääsyn mahdollistamiseksi. Taistelujen välitöntä lopettamista luonnoksessa ei vaadita.

Lisää uutisia sodasta löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat