Hamasin terveysministeriö väittää: Israelin armeija teloitti ihmisiä julkisesti Gazassa – kaduilla karmea näky

Nämä israelilaiset auttavat Gazassa loukkaantuneita palestiinalaisia, arvostelusta huolimatta 2:09
Nämä israelilaiset auttavat Gazassa loukkaantuneita palestiinalaisia, arvostelusta huolimatta

Hamasin alaisuudessa toimivan Gazan terveysministeriön mukaan Gazan kaistalla kuollut jo yli 20 200 ihmistä.

Äärijärjestö Hamasin alaisuudessa toimivan Gazan terveysministeriön mukaan Israelin armeija on julkisesti teloittanut kymmeniä ihmisiä kaduilla sotilasoperaatiossaan Hamasia vastaan.

Ministeriö kertoi asiasta lauantaina.

Teloitukset tapahtuivat ministeriön mukaan tällä viikolla Jabalian pakolaisleirillä, Jabalian kaupungissa sekä Beit Lahian kaupungissa Gazan pohjoisosassa.

Väitettä ei ole voitu todistaa riippumattomista lähteistä, mutta jos se on totta, kyseessä voi olla sotarikos.

Israel ei AFP:n mukaan asiaa kysyttäessä suoraan kommentoinut väitteitä teloituksista, mutta kiistää rikkoneensa kansainvälisiä sodankäynnin sääntöjä.

AFP on nähnyt paikallismedioiden videoita kaduilla mätänevistä ruumiista Jabaliassa. Beit Lahiassa kulkukoirat ovat raadelleet kaduille jätettyjä ruumiita, kertovat paikalliset väestönsuojeluviranomaiset.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Israel löysi Hamasin tunneliverkoston 1:08
Katso videolta: Israel löysi Hamasin tunneliverkoston

YK: Gazassa ei ole turvallista paikkaa paeta

Lisäksi terveysministeriö päivitti alueen kuolonuhrien lukua: sen mukaan Gazan kaistalla on kuollut jo yli 20 200 ihmistä lokakuusta alkaen. Heistä suuri osa on ollut naisia ja lapsia.

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n Gazan johtaja Thomas White sanoi lauantaina sosiaalisessa mediassa, ettei Gazassa ole turvallista paikkaa paeta.

White viittasi Israelin perjantaiseen evakuointimääräykseen. Israelin armeija ilmoitti, että Burejin pakolaisleirillä ja sen ympäristössä olevien on välittömästi lähdettävä oman turvallisuutensa vuoksi ja suunnattava etelään Deir al-Balahin kaupunkiin.

– Myös Gazassa asuvat ovat ihmisiä, he eivät ole shakkinappuloita laudalla –– monet ovat jo paenneet useita kertoja, White kirjoitti.

– Israelin asevoimat määräsi ihmiset pakenemaan alueelle, jonne se tekee ilmaiskuja, White jatkoi.

YK:n arvion mukaan tuore evakuointimääräys koskee yli 150 000:tta ihmistä. Yhteensä noin 1,9 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan taisteluja Gazassa.

Hamas: Israel jatkanut pommituksia

Äärijärjestö Hamas sanoi Israelin jatkaneen lauantaina voimakasta pommitusta useisiin kaupunkeihin Gazan kaistalla.

Israelin asevoimat ilmoitti myöhään perjantaina tuhonneensa Gazan kaupungissa Hamasin strategisen tunneliverkoston.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi perjantaina päätöslauselman, jossa vaadittiin lisää humanitaarista apua Gazaan. Lisäksi vaadittiin kaikkia osapuolia sallimaan avun esteetön ja turvallinen pääsy Gazaan.

Kansainvälinen pelastuskomitea -järjestön (IRC) mukaan vaatimukset humanitaarisen avun välittömästä pääsystä Gazan alueelle ovat tervetulleita, kertoo uutiskanava CNN. IRC kuitenkin kritisoi sitä, ettei päätöslauselmassa vaadita tulitaukoa.

– Kun yli 20  000 palestiinalaista on kuollut ja uusimmat luvut elintarvikepulasta osoittavat ennennäkemättömän nälänhädän uhan Gazassa, on selvää, että tarvitaan paljon enemmän, IRC sanoi.

Israel aloitti hyökkäyksensä Gazaan Hamasin hyökättyä Israeliin lokakuun alkupuolella. Israelin viranomaisten mukaan hyökkäyksessä sai surmansa yli 1 000 ihmistä.

Lisäksi Hamas ja muut äärijärjestöt sieppasivat Israelin mukaan noin 240 panttivankia. Näistä reilut sata on vapautettu ja useita kuollut. Viime viikolla Israelin asevoimien joukot surmasivat kolme panttivankia Gazan kaupungissa, koska sotilaat olivat luulleet heitä uhaksi.

Lue myös:

    Uusimmat