"Toivonkajaus kärsimyksen keskellä" – YK:n päätöslauselmassa ei vaadita taistelujen välitöntä lopettamista Gazassa

Israel löysi Hamasin tunneliverkoston 1:08
KAtso videolta: Israel löysi Hamasin tunneliverkoston

YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa ei vaadittu taistelujen välitöntä lopettamista.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi perjantaina päätöslauselman, jossa vaaditaan kaikkia osapuolia sallimaan humanitaarisen avun esteetön ja turvallinen pääsy Gazaan.

Päätöslauselmassa vaaditaan myös luomaan "olosuhteet vihollisuuksien pysyvälle lopettamiselle", mutta siinä ei vaadittu taistelujen välitöntä lopettamista.

Venäjä ja Yhdysvallat pidättäytyivät äänestyksestä

Päätöslauselman puolesta äänesti 13 turvallisuusneuvoston jäsentä, kun taas Venäjä ja Yhdysvallat pidättäytyivät äänestyksestä.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Linda Thomas-Greenfield luonnehti päätöslauselmaa vahvaksi askeleeksi eteenpäin.

– Tällä (turvallisuus)neuvosto tarjoaa toivonkajastuksen kärsimyksen keskellä, hän sanoi.

Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja arvosteli Yhdysvaltoja, joka hänen mielestään "on turvautunut lempitaktiikkaansa - - painostukseen". Päätöslauselman teksti oli hänen mukaansa hampaaton.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres puolestaan sanoi äänestyksen jälkeen, että Israelin hyökkäys on todellinen ongelma humanitaarisen avun saamiselle Gazaan.

– Humanitaarinen aselepo on ainoa tapa vastata Gazan ihmisten epätoivoisiin tarpeisiin ja päättää heidän meneillään oleva painajaisensa, Guterres sanoi.

Israelin ulkoministeri Eli Cohen sanoi lausunnossaan, että Israel jatkaa turvallisuussyistä kaiken Gazaan tarkoitetun humanitaarisen avun tarkastuksia.

Useiden lykkäysten jälkeen äänestys

15-jäsenisen turvallisuusneuvoston äänestystä lykättiin tällä viikolla useaan kertaan. Samalla Israelin hyökkäyksen kohteena olevassa Gazassa on uutisoitu uhriluvun noususta ja alati huononevista olosuhteista.

Äärijärjestö Hamasin hallinnon mukaan Gazassa on kuollut noin 20 000 ihmistä, jotka ovat suurelta osin naisia ja lapsia.

Israel aloitti hyökkäyksensä Gazaan Hamasin hyökättyä Israeliin lokakuun alkupuolella surmaten Israelin mukaan yli 1 000 ihmistä. 

Lisäksi Hamas ja muut äärijärjestöt sieppasivat noin 240 panttivankia. Näistä reilu sata on vapautettu ja useita kuollut. Viime viikolla Israelin armeija tappoi erehdyksessä kolme panttivankia Gazan kaupungissa, koska sotilaat luulivat heitä uhkaksi.

Nämä israelilaiset auttavat Gazassa loukkaantuneita palestiinalaisia, arvostelusta huolimatta 2:09
Nämä israelilaiset auttavat Gazassa loukkaantuneita palestiinalaisia, arvostelusta huolimatta

Lue myös:

    Uusimmat