Ota talteen: Talon ostajan muistilista askel askeleelta

Etenkin ensimmäistä omaa asuntoa ostettaessa tulee muistaa paljon erilaisia asioita ja vaiheita. Keräsimme kasaan kätevän muistilistan, joka kertoo asunnon oston vaiheet kätevästi askel askeleelta.

On varmasti hyväksi kerrata kaikki tärkeät vaiheet asunnon ostossa ennenkuin pääsee itse asiaan. Ota siis talteen tämä kätevä lista ennen asuntokaupolle suuntaamista.

Tarjouksen teko ja neuvottelu

Tarjoa järkevästi

Kiinteistönvälittäjän antama hinta-arvio voi olla kätevä apu hintatarjousta tehtäessä. Pyydä kiinteistönvälittäjää myös kertomaan samantyyppisten, samalla alueella vastikään myytyjen asuntojen hintaluokista, jolloin tarjous on järkevästi perusteltavissa. Tarjoa ensin hintaa hieman alakanttiin.

Pidä vaatimuksesi selkeinä

Jos asuntoon sisältyy jotakin "ekstraa", kuten erityisiä kodinkoneita, pysy tiukkana niiden hinnoittelun kanssa. Esitä vaatimukset selkeinä.

Asuntolainan hankkiminen

Pyydä suosituksia

Kysy perheenjäseniltäsi, kiinteistönvälittäjiltä tai virkamiehiltä suosituksia, jotka voit esittää lainanantajalle.

Mieti paras lyhennystapa

Erilaisiin asuntolainan lyhennysmalleihin perehtyminen on enemmän kuin suotavaa ennen pankkiin marssimista.

Vertaile eri vaihtoehtoja

On hyödyllistä ottaa selvää erilaisista pankkien myöntämistä lainavaihtoehdoista, laina-ajoista ja koroista ennen lainan nostamista.

Asunnon kuntotarkastus ja muuta

Etsi valtuutettu tarkastaja

Haluat takuulla varmistua asunnon riittävän hyvästä kunnosta, joten panosta asiantuntevan kuntotarkastajan palkkaukseen. Varmista, että tarkastajalla on pitkä työkokemus, joten saat varmuudella tietää, onko tuleva kotisi täysin kunnossa.

Pyydä yksityiskohtainen raportti

Haluat varmasti tiedot asunnon hyvästä kunnosta myös paperille painettuna. Ei ole ollenkaan huono sijoitus pyytää yksityiskohtaista raporttia talon kunnosta. Jos jokin ei ole aivan siinä kunnossa kuin sen pitäisi, sisällytä raporttiin valokuvia mahdollisista vioista.

Osallistu tarkastukseen

Tämä tarjoaa sinulle loistavat mahdollisuudet talon infrastruktuurin tarkasteluun. Opit myös varmasti paljon uutta tulevasta kodistasi, jos kuljet tarkastajan kannoilla.

Pyydä hinta-arvio korjauksista

Jos osaat korjata talossa olevat mahdolliset viat itse, kannattaa pyytää hinta-arvio mahdollisten korjausten tulevista kustannuksista. Voit mahdollisesti saada itse tekemäsi korjaukset hyvitettyä talon hinnasta.

Kaupanhieronnan viimeiset hetket

Harkitse asianajajan palkkausta

Asianajajan palkkaus ei ole välttämätöntä, mutta jos ostotilanne vaikuttaa mutkikkaalta tai kaupassa on jotakin sinua askarruttavia tekijöitä, voi lakimiehen palkkaus olla järkevä teko.

Varo outoja lisämaksuja

Jotkut lainanantajat voivat veloittaa mitä ihmeellisimmistä asioista – kuten sähköpostien tulostuksesta tai asiakirjojen valmistelusta. Kannattaa ainakin kysyä, voisiko ylimääräiset maksut saada poistettua laskusta. Voit myös tiedustella pankista etukäteen lainan päälle tulevia kustannuksia.

Muista tarkastaa nämä asiat ennenkuin allekirjoitat:

– Kaikki kauppaan sisältyvät laitteet ja kodinkoneet ovat toimintakunnossa

– Laita päälle kaikki hanat, ja vedä jokainen vessa

– Testaa töpseliä jokaiseen pistorasiaan

– Testaa palovaroittimet

– Kokeile myös ilmastointi- ja lämmitysjärjestelmät

– Tarkasta katto ja kosteat tilat homeen tai vesivahingon varalta


Lue myös:


Teksti: Jokakoti

Kuvat: Colourbox

Lähde: Realsimple

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja