Ota kaikki irti matalista hinnoista: Nyt on hyvä aika tehdä sähkösopimus!

Sähkö on poikkeuksellisen leudosta talvesta johtuen ennätyshalpaa. Matalista hinnoista kannattaa ottaa nyt kaikki irti ja tehdä kotiin uusi sähkösopimus, sillä kesällä hinnat voivat taas nousta.

Poikkeuksellisen leuto talvi on pitänyt sähkön hinnan alhaisena. Hintaan vaikuttaa myös yhä jatkuva talouden taantuma, joka vähentää sähkön kysyntää. Lisäksi vesivoimaloiden altaissa on huomattavasti enemmän vettä kuin normaalisti.

– Suomessa ja muissa Pohjoismaissa sähkön tuotanto nojaa pitkälti vesivoimaan, joten tilanne heijastuu sähkön hintaan pörssissä, kertoo tuotespesialisti Peter StrandbergVattenfallilta.

Koska sähkön hinta on alimmillaan kolmeen vuoteen, nyt on hyvä aika uusia sähkösopimus. Lyhyellä aikavälillä hintataso seuraa säätä, joten kesällä hinnat voivat muuttua.

– Mikäli kesästä tulee lämmin ja sateita saadaan vähän, hinta voi nousta. Mutta mikäli sateita saadaan enemmän ja ydinvoimaloiden käyttöaste on korkea, sähkön hinta voi jopa laskea entisestään, ennustaa Strandberg.

Kaikki irti edullisista hinnoista

Sähkösopimuksen uusimista harkitsevalla kuluttajalla on useita vaihtoehtoja säästää sähkölaskussaan. Pörssihintainen sähkö on hyvä vaihtoehto, mikäli sopimuksen hinnoittelu perustuu toteutuneisiin tuntihintoihin ja asiakkaan omaan tuntikohtaiseen kulutukseen. Se antaa mahdollisuuden ennustaa oman sähkölaskunsa suuruutta.

– Kohdistamalla kulutusta edullisiin tunteihin, kuten yöaikaan, asiakas voi säästää merkittävästi, sanoo Strandberg.

Toinen hyvä vaihtoehto on määräaikainen sähkösopimus, joka sitoo sähkön hinnan tämän hetken tasolle koko sopimuskauden ajaksi. Mikäli määräaikainen sitoutuminen epäilyttää, lisäturvaa kannattaa hankkia vaihto-oikeudesta.

– Asiakkaalla on tällöin mahdollisuus kesken sopimuskauden vaihtaa halvempaan sopimukseen, Strandberg tarkentaa.

Lue myös:

    Uusimmat