Trendivalaisimissa sähköiskuvaara – lopeta käyttö välittömästi

Sähköiskuvaaran aiheuttavien valaisimien maahantuoja ja takaisinvedon vastuutaho on Verkkokauppa.com. Valaisimia ovat kuitenkin myyneet useat jälleenmyyjät.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoitti lokakuun alussa Verkkokauppa.comin maahantuomasta Seletti The Mouse Lamp Standing -pöytävalaisimesta, jonka tarkka malli on Mouse_lamp #1 Standing art/Item_14884

28. lokakuuta Tukes ilmoitti, että myös saman sarjan kameleonttivalaisin vedetään markkinoilta. Valaisinta on myyty sekä seinä- että pöytäversiona.

Takajaloillaan seisovalta hiireltä näyttävän valkoisen valaisimen lampun kannan verkkojännitteiset osat ovat kosketeltavissa lampun ollessa osittain kierrettynä valaisimen lampunpitimeen.

Lisäksi sekä hiiri- että kameleonttivalaisimen lampunpitimistä puuttuu vedonpoistin, ja pintaväli lampunpitimen pohjakoskettimen ja kosketeltavissa olevan metallisen kiinnitysniitin välillä on puutteellinen.

Tukes on varoittanut myös valaisinten E12-mallisesta kannasta, joka ei ole eurooppalaisten turvallisuusvaatimuksen mukainen. Kaiken kukkuraksi Selettin hiirivalaisimesta puuttuvat kaikki standardin vaatimat merkinnät, mukaan lukien CE-merkintä, eikä tuote täytä sähköturvallisuuslain tai tuotetta koskevan eurooppalaisen standardin vaatimuksia.

Tukesin mukaan tuotteiden käyttö on lopetettava välittömästi. Ostopaikkaan palautetun lampun hinta hyvitetään asiakkaalle.

Verkkokauppa.comin mukaan takaisinveto koskee pistotulppaliitännällä varustettuja ja 230 V:n jännitteellä toimivia valaisimia.

– [Takaisinveto] koskee kaikkia vastaavia Selettin valaisimia, joita on myynnissä useilla eri jälleenmyyjillä. Sama vika löytyy myös muista Selettin vastaavista E12-kantaisista 230 V -verkkovirralla toimivista valaisimista, Verkkokauppa.comin viestintä- ja tapahtumapäällikkö Lauri Kutila kertoo MTV Uutisille.

Verkkokauppa.com listasi sivuillaan jo lokakuun myös muut E12-kantaiset Selettin eläinvalaisimet, joista puuttuu vedonpoisto. Myös näitä valaisimia yhtiö ottaa vastaan ja hyvittää ostohinnan.

Lähteet: Tukes, Verkkokauppa.com

Lue myös:

    Uusimmat