Osaatko pestä kristallilasit oikein? Poimi näppärät pesuvinkit

Jouluna on lupa kattaa kauniista. Pöytään sopii nostaa pyhäastiat, kauniit ja kimmeltävät. Mutta kuinka kristalliastioita tulisi käsitellä?

Hiottua lasia tai kristallia ei saa pestä tiskikoneessa, sillä astianpesukoneaine on voimakasta ja syövyttää ajan kanssa lasia. Pese ne käsin kuumalla vedellä.

Tavallinen käsipesuaine sopii kristalleille hyvin. Kun peset kristallilaseja, laita pesualtaan pohjalle pyyhe suojaamaan kristalli- ja muita ohuita lasi- ja posliiniastioita. Näin et kolhi niitä metalliseen pesualtaaseen.

Etikkaa, sitruunankuoria ja munankuorten keitinvettä 

Lisää huuhteluveteen tilkka etikkaa, joka irrottaa rasvan ja tekee astioista kirkkaita. Saman asian tekee myös huuhteluveteen laitetut sitruunankuoret. Entisaikaan kristallit pestiin munankuorten keitinvedessä.

Kuivaa lasit heti pesun jälkeen. Muista, kun kuivaat varrellisia laseja, pidä pyyheliina paikoillaan ja kieritä lasia sitä vasten. Jos pidät lasin paikallaan ja pyöritä liinaa, ohut jalka saattaa katketa.

Jos lasit ovat puhtaat, mutta himmeät, saat ne kiiltäviksi vedestä ja leivinjauheesta tehdyllä tahnalla. Hankaa tahnaa laseihin, huuhtele hyvin ja kuivaa pehmeällä liinalla, että lasi kiiltää. 

Lue myös:

    Uusimmat