Tutkimus: Lumeleikkaus parantaa polvivaivat kuten oikea leikkauskin

Polvivaivojen veitsetön hoito 24:14

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut ortopedian dosentti Teppo Järvinen kertoo, että Suomessa tehdään hyvin paljon turhia polvileikkauksia. Kun tutkimuksessa verrattiin leikattuja ja lumeleikattuja potilaita, lopputulemissa ei ollut yhtään eroa.

Ortopedian dosentti Teppo Järvinen sekä ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Raine Sihvonen julkaisivat viime vuoden lopussa tutkimuksen, jossa tutkittiin polven tähystysleikkausten hyötyjä. Tutkimukseen osallistui noin 150 ihmistä viidestä eri sairaalasta Suomessa.

Tutkimuksessa mukana olleilla tutkituilla oli sisäpolven polvikipuja. Magneettitutkimuksissa heillä oli havaittu joko polven kierukan rispaantuminen tai kierukan repeämä.

Puolelle tutkituista tehtiin polven kierukan puhdistusleikkaus ja puolelle tutkituista lumeleikkaus, jossa polvi avattiin, mutta sille ei tehty operaatioita. Leikkausten jälkeen leikatut antoivat tutkijoille säännöllisin ajoin tietoa polvensa kunnosta.

Tutkimuksen tulokset olivat hämmästyttäviä.

– Kun analysoimme nämä kaksi ryhmää, niin niiden välillä ei ollut yhtään eroa. Se, että kierukka siistittiin, ei auttanut yhtään sen paremmin kuin se, että ei tehty mitään, sanoo Järvinen.

Järvisen mukaan tutkimuksesta voi vetää sen johtopäätöksen, että lääkärit ovat tehneet hyvin paljon turhia polvileikkauksia. Suomessa tehdään vuosittain noin 12 000 polvileikkausta, joiden kokonaiskustannukset ovat vuosittain noin sata miljoonaa euroa.

– Nythän on meidän lääkäreiden vuoro alkaa kriittisesti analysoimaan omia tekemisiämme. Pikkuhiljaa sitten ehkä selkiytyy, mitä me ollaan tehty turhaan ja mitä ei, kommentoi Järvinen.

Miten Järvinen arvioi tutkimuksen vaikuttavan polvileikkauksiin? Katso Järvisen haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat