Asiantuntija: Näin parannat polvikivut ilman leikkausta

Ortopedian dosentin Teppo Järvisen mukaan potilas voi omalla toiminnallaan vaikuttaa kulumisesta johtuviin polvikipuihin.

 

Viime vuoden lopulla julkaistun suomalaistutkimuksen mukaan suuri osa polven tähystysleikkauksista on potilaille täysin hyödyttömiä. Asiaa tutkineen dosentin Teppo Järvisen mukaan kulumisesta johtuvaa polvikipua voi vähentää leikkauksen sijasta esimerkiksi laihduttamalla.

– Jos on ylipainoa, niin se on kiistattomasti osoitettu, että kun saadaan vähän painoa pois nivelten päältä, niin kivut helpottaa, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan polvikipuja voi lieventää myös pitämällä liikunnan tai fysioterapian avulla niveliä tukevat, liikuttavat lihakset hyvässä kunnossa.

Akuuttiin kipuun Järvinen suosittelee esimerkiksi kipulääkkeitä tai kylmähoitoa. Polven kipuillessa potilaan kannattaa Järvisen mukaan myös tarpeen vaatiessa muuttaa normaaleja rutiinejaan.

– Jos se on juoksu tai pallopelit, jotka aiheuttavat sen kivun, niin hetkellisesti kannattaa tällaista liikuntaa välttää.

Järvisen mukaan polvikivuista kärsivän kannattaa ottaa kipunsa kanssa rauhallisesti ja maltillisesti kokeilla, mitkä keinot auttavat kipuun.

– Polvella saa touhuta sen minkä se kestää. Sieltä ei mene mikään lisää rikki, vaikka se on kipeä. Sitä uskaltaa kuntouttaa ja sitä pitää kuntouttaa. Ja ne kuntoutusliikkeet täytyy valita sen mukaan, että me ollaan yksilöitä. Toiselle sopii joku paremmin, joku toinen sopii toiselle paremmin, Järvinen selittää.

Polvivaivojen veitsetön hoito 24:14

Lue myös:

    Uusimmat