Orpo hallitustunnusteluista: Kysymyksiä tulossa laajalla skaalalla

Tällaisin tavoittein uudet kansanedustajat aloittavat työnsä 10:57
Katso myös: Tällaisin tavoittein uudet kansanedustajat aloittavat työnsä

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että hallitustunnusteluihin liittyviä kysymyksiä on tulossa laajalla skaalalla politiikan eri osa-alueilta. Orpo ollaan valitsemassa hallitustunnustelijaksi perjantaina, minkä jälkeen hän esittää muille eduskuntaryhmille listan kysymyksiä.

– Vaikka meillä on tietysti selkeät painopisteet, mitä halutaan, että laitetaan kuntoon, jotta hyvinvointiyhteiskunta säilyy, niin siitä huolimatta hallitus tekee kaikkea muutakin oleellista. Pitää laajasti miettiä yhteiskunnan murrosvaihetta ja niitä reformitarpeita, mitä on, Petteri Orpo sanoi tänään keskiviikkona eduskunnassa medialle.

Mahdollisista aihepiireistä Orpo nosti esiin muun muassa talouden, työllisyyden ja ostovoiman sekä turvallisuus- ja ulkopolitiikan, sisäisen turvallisuuden, energiamurroksen ja ilmastonmuutoksen. Hän huomautti, että kysymyksiä muokataan edelleen.

Haussa enemmistöhallitus, jolla on hyvä ohjelma ja vahva luottamus

Muilta ryhmiltä odotetaan Orpon mukaan vastauksia ensi viikon alkupuolella, ja sen jälkeen aletaan käydä tarkentavia keskusteluja. Tämän jälkeen on tarkoitus lopulta edetä varsinaisiin hallitusneuvotteluihin.

– Minulle ei ole niinkään tärkeää mikään aikamäärä, milloin ollaan maalissa, vaan se, että saadaan Suomeen synnytettyä enemmistöhallitus, jolla on hyvä ohjelma ja jonka sisällä vallitsee vahva luottamus, Orpo sanoi.

Hän ei halunnut kommentoida tarkemmin, mikä olisi riittävä enemmistö hallitukselle.

Orpo sanoi odottavansa vastauksia tuleviin kysymyksiin kaikilta puolueilta, myös esimerkiksi keskustalta, joka on jo ilmoittanut menevänsä oppositioon.

– Jos puolue asettaa ehdokkaita eduskuntavaaleihin, pyrkivät eduskuntaan, pyrkivät hoitamaan isänmaan asioita, minusta silloin olisi hyvä, että kaikki myös osallistuvat keskusteluihin ja neuvotteluihin hallituksen muodostamisesta ja tuovat omia näkemyksiään. Antaa sitten hallituksen muodostajalle myöskin näkemystä siitä, mitkä asiat ovat tärkeitä eri ryhmille.

Lue myös:

    Uusimmat