Opioidit eivät tavallisia särkylääkkeitä parempia selkä-, lonkka- tai polvikipujen hoidossa

Särkylääkkeistä selvinnyt uusia riskejä 9:23

Yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että opioidipohjaiset kipulääkkeet eivät ole tulehduskipulääkkeitä tai parasetamolia parempia selkä-, polvi- ja lonkkakipujen hoidossa. Niistä voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä monet saavat niistä haittavaikutuksia. Yhdysvalloissa opioidipohjaisten lääkkeiden väärinkäyttö on myös merkittävä ongelma.

JAMA-lehdessä julkaistu tutkimus perustuu 240 potilaan seurantatietoihin. Potilaat kärsivät kohtalaisista tai pahoista kroonistuneista selkäkivuista tai nivelrikkoon liittyvistä polvi- ja lonkkakivuista.

Katso jutun alussa olevalta videolta, millaisia seurauksia tavallistenkin särkylääkkeiden väärinkäytöllä voi pahimmillaan olla. Video on kesältä 2017.

Vuoden kestäneen seurannan alussa heidät satunnaistettiin opioidiryhmään tai ryhmään, jossa kipuja hoidettiin parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä.

Kun tutkijat vertasivat potilaita seurannan päätteeksi, potilaiden toimintakyky oli samalla tasolla kummassakin lääkeryhmässä, mutta parasetamolia tai tulehduskipulääkkeitä saaneiden kivut olivat jopa lievittyneet hieman paremmin. Haittavaikutukset olivat yleisempiä opioidiryhmässä.

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, ettei opioideilla pitäisi olla sijaa kohtalaisten tai pahojen kroonistuneiden polvi-, selkä- tai lonkkakipujen hoidossa. Yhdysvalloissa niiden käyttöä pitäisi vähentää myös maata riivaavan opioidien väärinkäytön takia.

Arviolta jopa 11 miljoonaa yhdysvaltalaista väärinkäyttää opioidilääkkeitä. Vuonna 2016 opioidien yliannostukseen kuoli 35 000 yhdysvaltalaista, mikä on yhtä paljon kuin liikenneonnettomuuksissa. Suurin syy on lääkkeiden liiallinen määrääminen.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat