OP: Nyt on otollinen hetki vaihtaa isompaan asuntoon

Asunnon vaihtamiseen tarvittava väliraha on pienentynyt viime vuosiin verrattuna.

Suurempaan asuntoon vaihtavat hyötyvät nyt asuntojen hintojen laskusta, arvioivat OP-ryhmän ekonomistit tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessaan.

Isompaan vaihtamisessa tarvittava väliraha, eli pienemmän asunnon myyntihinnan ja suuremman asunnon ostohinnan välinen ero, on OP:n mukaan pienentynyt koronavuosiin verrattuna. Tähän on vaikuttanut suurten asuntojen kokonaishinnan laskeminen enemmän suhteessa pieniin asuntoihin.

Toisaalta myös pienten asuntojen jälleenmyyntiarvo on laskenut, jolloin asuntoa vaihtaessa voi joutua käyttämään enemmän säästöjään. Aiemmin yksiön arvonnousulla pystyi joissain tapauksissa kattamaan esimerkiksi kolmiosta maksetun omarahoitusosuuden.

Hintojen odotetaan kääntyvän nousuun

OP-ryhmän ekonomistit arvioivat laskussa olleiden asuntojen hintojen kääntyvän vuoden jälkipuoliskolla nousuun ja nousevan ensi vuonna 2 prosenttia. Jos tilannetta vertaa viime vuosiin, asuntoa vaihtavan kannalta on OP:n mukaan otollinen hetki vaihtaa nyt pienestä suurempaan.

Asuntomarkkinakatsauksen esimerkkilaskelmien mukaan helsinkiläisyksiöstä kehyskaupungin omakotitaloon muuttava joutuisi nyt maksamaan välirahaa lähes 20 000 euroa vähemmän kuin kaksi vuotta sitten.

 Myös esimerkiksi Jyväskylästä yksiöstä Helsinkiin perheasuntoon muuttavan asunnostaan maksaman välirahan määrä on laskenut parin vuoden takaisesta suunnilleen saman verran.

Raha sanelee, millaisia asuntomme ovat sisältä 7:35
Katso myös: Raha sanelee, millaisia asuntomme ovat sisältä.

Lue myös:

    Uusimmat