Mainos

Onko valojen sammuttaminen pian historiaa? Älyvalaistus voi mullistaa arkea ja tuoda säästöjä

Automatiikalla voi olla tulevaisuudessa mullistavia vaikutuksia arkeen ja lompakkoon. Älyvalaistuksen ohjausjärjestelmä voi esimerkiksi tunnistaa, milloin tiloissa ollaan ja sammuttaa tai himmentää valot, kun tiloissa tai kaduilla ei ole liikettä, Motiva Oy kertoo tiedotteessaan.

Lisäksi älyvalaistuksella voidaan lisätä tulevaisuudessa turvallisuutta esimerkiksi ulkoilualueilla, teollisuudessa tai varastoissa kirkastamalla valaistusta siellä, missä ihmisiä tai koneita liikkuu.

Vähän energiaa kuluttavat lamput ja valaistusratkaisut luovat myös mahdollisuuden säästää. Motivan mukaan säästöpotentiaalia piilee esimerkiksi toimistojen, varastojen, teollisuuden, kauppakeskusten ja pysäköintihallien valaistuksessa ja niiden valaistuksen ohjauksessa.

– Ylipäätään tiloissa, jotka sisältävät alueita joilla ei oleilla jatkuvasti, on ohjausjärjestelmä yleensä kannattava investointi. Hyvin suunnitellussa, älykkäässä valaistuksessa saadaan valaisimien päälläoloaika ja energiankulutus vähennettyä murto-osaan, Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo.

Takuut syytä määrittää

Mikäli älyvalaistusta lähtee hankkimaan, on valaisuhankinnoissa syytä määritellä takuut tarkasti, jotta yllätyksiä ei tule esimerkiksi siinä vaiheessa, jos valaisimia hajoaa tai ohjausjärjestelmä ei toimikaan luvatulla tavalla, Suur-Uski muistuttaa.

Esimerkiksi Vantaan PostNordin logistiikkakeskuksessa vuonna 2015 toteutetulla valaistuksen uudistuksella saavutettiin 75 prosentin säästöt aiempaan tilanteeseen nähden.

Valaistuksen uudistuksen myötä hyllyvälien valot syttyvät trukkien lähestyessä niitä. Osa väleistä on täysin pimeänä silloin kun siellä ei ole liikettä. Uudistuksella yritykselle kertyy säästöä sähkölaskussa jopa 100 000 euroa vuodessa investoinnin takaisinmaksuajan ollessa noin kuusi vuotta.

***

2:29

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.