Onko tässä maailman levein moottoritie? 26-kaistainen valtaväylä on suorastaan epätodellinen ilmestys

Ranskassa käsittämätön 700 kilometrin autojono 0:31
Tältä näyttivät yli 700-kilometriset ruuhkat Pariisissa koronarajoitusten kiristyessä loka-marraskuussa.

Suomen ruuhkaisimmalla tiellä ei ole mitään jakoa kilpailussa Pohjois-Amerikan vilkkaimpiin lukeutuvan valtaväylän kanssa.

Moottoritien tai kehätien liittymissä sompailu voi olla tottumattomalle vaikeaa. Varsinkin, jos kaistoja ei olekaan 4, 6 tai 8, vaan 26.

Tämä määrä kaistoja löytyy Yhdysvaltain Teksasissa sijaitsevalta Interstate 10 -valtatieltä Houstonin kaupungin kohdalla. Paikallisen Houston Chronicle -lehden 5 vuoden takaisen jutun sekä CN Travelerin uudemman uutisen mukaan tämä on maailman kaistamäärällä mitattuna maailman levein tie.

Interstate 10 valmistui 26-kaistaiseksi vuonna 2008. Kuvan tiestä voi katsoa kokonaisena Houston Chroniclen sivuilta, josta sen voi ladata myös suuremmassa koossa.

Kyseenalainen väite 50 kaistasta

Maailman levein maantie lienee siis Teksasissa, mutta väitteeseen täytynee jättää pieni varaus Kiinan räjähdysmäisen kasvun vuoksi.

Esimerkiksi Bloombergin mukaan Pekingistä kohti Hongkongia kulkevan tien eräässä tarkastuspisteessä olisi 50 kaistaa. Uutinen kuitenkin myöntää, että varsinaisella tieosuudella kaistoja on ”vain” 20.

Lisäksi väite 50 kaistasta on ylipäätään selvästi kyseenalainen. Kuvasta Bloombergin sivuilla voidaan nimittäin laskea, että varsinaisen tarkastuspisteen kohdalla kaistoja on vain noin 25 – tuplamäärä autojonoja johtunee siitä, että autoilijat eivät ole pysyneet odotusalueella kaistojen sisällä.

Pohjois-Amerikan ruuhkaisin tie löytyy Kanadasta

Liikenteen vilkkaudessa Houstonin moottoritie ei ole maailman kärkeä. Jopa Pohjois-Amerikasta löytyy ainakin yksi ruuhkaisempi tie, Ontarion valtatie 401 Kanadassa. Eniten liikennöidyillä osuuksilla on arvioitu liikkuneen jo vuonna 2004 keskimäärin 420 000 autoa päivässä ja vilkkaimpina päivinä 500 000. Korona-aikana määrä lienee toki ollut kosolti alempi.

Kaistoja Ontarion valtatie 401:llä on leveimmässä kohdassaan Toronton lentokentän lähellä 22. Niistä 18 on varsinaisia ajokaistoja ja 4 liityntäramppeja.

Vertailun vuoksi Suomen vilkkaimmalla tiellä eli Kehä I:llä kulki vuonna 2012 noin 108 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Väyläviraston viimevuotisen raportin mukaan maksimiluku on 109 000. Kehä I:n vilkkain osuus on Hämeenlinnanväylän eli valtatie 3:n ja Pakilantien välillä.

Lue myös:

    Uusimmat