Onko taloyhtiösi varautunut talven tuloon? Lumenkasauspaikat kuumentavat tunteita

Valmistautuminen talven tuloon aloitetaan kerrostaloyhtiöissä sisälämmityskauden alkaessa. Etenkin lumenkasauspaikat herättävät yhtiöissä joka vuosi keskustelua.

Talven tuloon varautumisen tarkoituksena on ennen kaikkea taata taloyhtiön asukkaille viihtyisä ja turvallinen asuinympäristö olosuhteista riippumatta. 

Isännöitsijä ja huoltomies ryhtyvät yhdessä kartoittamaan, mitä hankintoja yhtiössä täytyy ennen talven tuloa tehdä ja mitä tarvikkeita yhtiöltä puolestaan löytyy jo valmiiksi.

– Onko huollolla käytössään toimivat lumenluontivälineet, kuten lumikolat ja -lapiot? Tarvitaanko ”varokaa katolta putoavaa lunta tai jäätä”-puomeja, eristysnauhoja tai muuta erityistä, kuten aurauskeppejä? Onko hiekotusastia täynnä? huoltomies Jukka Hällfors Lassila & Tikanojalta luettelee.

Taloyhtiön to do -lista loppusyksyyn

1. materiaalihankinnat: lumenluontivälineet, lamput, eristysnauhat ja –puomit, aurauskepit

2. hiekoitusastian täyttö

3. lämpötolppien toimivuus

4. ulkovalaistus

5. lumenkasauspaikat

Pihapiiri talvikuntoon

Itse pihapiiri valmistellaan talvikuntoon leikkaamalla pihan koristepensaat alas, irrottamalla lasten leikkipaikan keinut talvisäilöön, kehottamalla asukkaita siirtämään polkupyörät niille tarkoitettuihin varastoihin ja laittamalla aurauskepit paikoilleen. Autojen lämmitystolppien toimivuus tarkistetaan hyvissä ajoin.

– Useat valmistelut, kuten esimerkiksi pensaiden alasleikkuu tai pyörien siirtäminen pyöräkellareihin ehkäisevät esimerkiksi aurauksessa tapahtuvia vahinkoja ja lisäävät muutenkin pihan siisteyttä.

Muiden muassa parkkihallin ajoluiskan ja räystäskourujen jäätymisen estävä saattolämmitys laitetaan öiden pakastuttua päälle. Saattolämmityksellä varmistetaan, etteivät putket tai kourut jäädy ja vaurioidu.

Lamppukierrokselle säännöllisesti

Iltojen pimetessä ja valoisan ajan vähentyessä valaistuksella – ja etenkin ulkovaloilla – on suuri merkitys. Pihavalojen toimivuus tulee tarkastaa säännöllisin lamppukierroksin. Palaneet lamput tulee viipymättä vaihtaa uusiin.

– Varalamppuja kannattaa varata talvikaudelle reilusti, Hällfors muistuttaa.

Päivänvalon vähentyessä myös porraskäytävien ja muiden yhteisten tilojen valaistuksen tulee olla kunnossa.

Paras lumenkasauspaikka – kokemus opettaa

Kerrostaloyhtiöissäkin lumenkasauspaikkojen sijainnit aiheuttavat paitsi päänvaivaa, myös kuumentavat tunteita.

Moni kokee niiden haittaavan omaa liikkumistaan – varsinkin, jos lumen poiskuljetus ei ole säännöllistä tai riittävän tiheää.

– Lumenkasauspaikat ja niiden päivittäminen katsotaan yhdessä huoltomiehen kanssa vuosien varrella hyviksi koettujen kasauspaikkakarttojen pohjalta, isännöitsijä Joona Kosonen VVO:lta kertoo.

Kokemuksesta opitaan. Huoltomies Jukka Hällfors kertoo taloyhtiöiden olevan vuosi vuodelta paremmin talveen valmistautuneita.

– Ainakin omissa kohteissani ikäviä yllätyksiä sattuu enää todella harvoin.

Lue myös:

    Uusimmat