Onko hiustenlähtösi epänormaalia? Näin testaat ja hoidat

Milloin hiustenlähdöstä pitää huolestua? Entä miten hiuskadon saa pysäytettyä? Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Laura Rehn kertoo.

– On ihan normaalia, että hiuksia lähtee noin 25–100 päivässä. Sitä suurempi määrä on poikkeavaa, Laura Rehn sanoo.

Kaikkia vuorokauden aikana putoavia hiuksia on mahdotonta laskea. Mistä siis tietää, että on syytä huolestua?

– Asiaa voi testata tukistuskokeella: ottaa sormien väliin nipun hiuksia ja vetää kevyesti liu’uttaen. Jos sormien väliin jää kuusi hiusta tai enemmän, voi huolestua.

– Tietysti ihminen saattaa muutenkin nähdä, että pestessä tai harjatessa lähtee hiuksia tavallista enemmän ja niitä on joka paikassa. Mutta yleensä ihmiset todella huomaavat hiustensa ohentuneen ja tulevat lääkäriin vasta, kun hiusten määrä on vähentynyt suunnilleen kolmanneksella tai puolella. Sen jo tunnistaa. Kun laittaa vaikka tukkaa ponnarille, niin ponnari on selvästi laihempi kuin ennen.

Hiusten paksuus riippuu osittain perimästä.

– Suomalaisilla yksittäinen hius on hento ja ohut, vaikka niitä olisi paljon. Aasialaisilla ja afrikkalaisilla itse hius on paksumpi ja jäykempi.

Lähisukulaisia katselemalla voi saada osviittaa siitä, mitä oman kuontalon suhteen on odotettavissa.

– Turha sitä kuitenkaan on lähteä murehtimaan, jos lähisuvussa on kovin hennot hiukset. Eikä voida varmasti sanoa etukäteen, kumman vanhemman puolelta hiusten laatuun ja määrään vaikuttavat perintötekijät tulevat.

Kapseleita ja kofeiinishampoita?

Toisinaan hiustenlähtöön ei löydy mitään syytä ja tilanne paranee itsestään.

– Jos tilanne jatkuu useampia viikkoja, täytyy miettiä, voisiko siihen vaikuttaa jotenkin omilla elintavoilla. Onko stressiä tai ravitsemuksessa jotakin häikkää?

– Anemiaan taipuvaisen tai sellaisen henkilön, jolla on suvussa kilpirauhasen toimintahäiriöitä, voi olla järkevää hakeutua lääkärille verikokeisiin.

Apteekeista on saatavilla kapseleita ja shampoita, joiden väitetään auttavan hiustenlähtöön.

– Jotkut kokevat saavansa kapseleista hyötyä ja jotkut eivät. Periaatteessa ihan samat kivennäisaineet ja vitamiinit pitäisi saada, jos vain syö monipuolisesti.

– Kofeiinishampoista voi olla hyötyä, mutta niistä ei ole tehty tutkimuksia verrattuna muihin hoitoihin. Osa vaikutuksesta voi olla kosmeettista eikä niinkään todellista, sillä joidenkin shampoiden aineosat saavat hiukset näyttämään todellista volyymiaan isommilta.

Naistyyppistä kaljuuntumista puolella viisikymppisistä

Hiusten oheneminen ikääntyessä on luonnollista. Naisilla yksi selvä käännekohta voi tulla vaihdevuosien aikaan.

– Osalla naisista irtoaa silloin tavallista enemmän hiuksia, eikä uusia hiuksia enää tule tilalle. Mutta kyllä hiustenlähtö rauhoittuu eikä jatku pitkään yhtä runsaana. Harvalla kahdeksankymppisellä tietenkään enää on kovin tuuheat hiukset.

Miestyyppinen kaljuuntuminen näkyy selkeästi hiusten pakenemisena ohimoilta, otsahiuksien harventumisena tai päälaelle muodostuvana kaljuna kohtana. Naistyyppisessä kaljuuntumisessa hiukset harvenevat ensin keskeltä päälakea ja sitten sivusuuntiin.

– Naistyyppisen kaljuuntumisen taustalla on perimä. Naistyyppinen kaljuuntuminen alkaa yleensä ilmaantua 30–40 vuoden iässä, jos on tullakseen. Viisikymppisistä naisista noin puolella on jonkinasteista naistyyppistä kaljuuntumista.

– Hoitona naistyyppiseen kaljuuntumiseen voi kokeilla ilman reseptiä saatavaa minoksidiililiuosta. Joskus voi olla hyötyä estrogeenilisästä tai spironolaktoni-lääkkeestä, Rehn sanoo.

Valitse ponnari huolella

Vuosia nuoremmaksi -ohjelmassa neuvottiin hyvä niksi hiusten suojelemiseksi lokakuussa 2015.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja