Onko esiintyminen sinulle painajaista? Treenaa näillä vinkeillä!

Esiintymisjännityksestä kärsii moni. Jännittämistä voi opetella kuitenkin sietämään, kuten muitakin epämiellyttäviä tuntemuksia. Jo pienellä treenillä voit saada esiintymiseen lisää varmuutta.

Kuulutko sinä niihin, joilta tietoa, taitoa ja osaamista ei puutu, mutta koet esiintymisen suorastaan painajaiseksi? Esiintymisellä kyllä on väliä, ja usein se, miten asian viestii, on tärkeämpää kuin itse asia. Parhaita esiintyjiä ihaillaan eniten ja he ovat uskottavimpia. Näillä vinkeillä sinäkin pääset alkuun.

1. Pieni jännitys on luonnollista

Muista, että jännitys ei useinkaan näy ulospäin. Et ole vähemmistössä pienessä punastelussakaan, sillä monilla verenkierto vilkastuu esiintyessä. Tärkeää on muistaa myös, että yleisösi on samanlaisia ihmisiä, kuten sinäkin. Voit kuvitella heistä jotain hupaisaa, jos se helpottaa jännitystäsi.

2. Panosta pukeutumiseen

Hyvä esiintyjä pukeutuu siististi ja tilanteiden mukaan. Pukeutumisen ei kuitenkaan tarvitse olla tylsää, vaan siinä voi kyllä käyttää erikoisia yksityiskohtia mikäli omaa tyylitajua – jos pukeudut eduksesi, saatat jopa jäädä positiivisesti mieleen. jos näin teet, muista kuitenkin valita vain jotain pientä erikoisuutta, älä koko sirkusta.

3. Ota katsekontakti

Moni esiintyjä katsoo puhuessaan mielellään seinän dioihin. Näin kuitenkin tulet seisoneeksi selkä yleisöön päin, etkä muodosta yhteyttä kuulijoihisi. Valmistaudu esiintymisesi etukäteen niin hyvin, ettet joudu koko ajan hakemaan turvaa dioista.

4. Huomioi ryhti

Hyvä esiintyjä hallitsee koko kropan kielensä, ja tähän kuuluu myös ryhti. Huonoja ryhtejä on kahdenlaisia: heikkoja ja ylivahvoja. Heikossa statuksessa seisot hartiat kasassa ja olemuksestasi puuttuu päämäärätietoisuus. Yhtä huono on ylivahva status – silloin asentosi on rehvakas takakeno. Harjoittele hyvää ryhtiä: nosta pääsi pystyyn, laske hartiat alas, suorista selkä ja tiukenna vatsalihakset kiinni ristiselkään. Kun seisot suorassa, viestit itseluottamusta.

5. Korjaa hiljainen tai värisevä ääni

Joskus jännittävä esiintyjä saattaa puhua liian hiljaa. Tämänkin voit estää seisomalla ryhdikkäämmin. Mikäli olet epävarma äänesi kantavuudesta, varmista etukäteen, onko käytössäsi toimiva äänentoistojärjestelmä. Jos taas pelkäät, että äänesi värisee, hengitä syvään nenän kautta juuri ennen puheenvuoroasi. Näin aivoillesi riittää happea, etkä pökerry kesken puheesi.

6. Älä piiloudu

Jännittävä tilanne saattaa aiheuttaa sen, että tahdot vetäytyä huomaamattomaksi ja nurkkaan esityksen aikana. Yritä siis tulla esityksesi keskiöön, mutta kuitenkin niin, ettet ole oheismateriaalin, kuten diojen tiellä. Muista, että sinä olet esityksesi keskipiste.

7. Pidä kädet rentoina

Esiintyjän on myös hyvä miettiä käsiensä sijainti. Molemmat kädet taskuissa seisova esiintyjä saattaa olla jäykän tai välinpitämättömän oloinen. Älä hipelöi esiintyessäsi kyniä, puhelintasi tai muuta rekvisiittaa – äläkä varsinkaan näplää ruumiinosiasi.

8. Muista hygienia

Joskus hyvä hygienia saattaa kovalta osaajalta päästä unohtumaan. Jos päivittäisessä hygieniassasi on puutteita, sinua ei todennäköisesti oteta esiintyjänä kovin vakavasti – pikemminkin saatat joutua välteltyjen listalle.

Lähde: Janne Jääskeläinen ja Katleena Kortesuo: Nörtin esiintymisopas (2013)

Lue lisää

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja