Onko Applelle tapahtumassa alamäki Nokian malliin? iPhonen myyntiluvuissa yllätys

Tuore tilasto maailmanlaajuisesta älypuhelinten myynnistä on huolestuttavaa luettavaa Applen kannalta. Yhtiön pitkäaikaisen menestyskännykän, iPhonen myynti nimittäin laski viime vuoden viimeisellä neljänneksellä vuodentakaiseen ajankohtaan verrattuna.

Gartnerin tutkimuksen mukaan iPhonen myynti laski nyt ensimmäistä kertaa. Samaan aikaan maailmanlaajuinen älypuhelimien myynti nousi lähes kymmenen prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Tosin on huomioitava, että kännykkämarkkinoiden kasvussa on ollut yleisemminkin hidastumista – myynnin kasvu oli vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä hitainta sitten vuoden 2008.

Vuoden 2015 viimeisen neljänneksen älypuhelinmyynti oli yhteensä 403 miljoonaa kappaletta. Koko vuoden aikana myytiin 1,4 miljardia älypuhelinta.

Gartnerin tutkimusjohtaja Anshuk Gupta toteaa, että kehittyvillä markkinoilla myytävät edulliset älypuhelimet ja toisaalta vahva kysyntä premium-luokan luureille ovat pitäneet kännykkämyyntiä yllä. Erityisesti kiinalaiset edulliset älypuhelimet ovat lisänneet myyntiä kehittyvillä markkinoilla.

Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä Samsung ja Huawei olivat ainoita viidestä kärkivalmistajasta, joiden älypuhelimien myyntimäärät kasvoivat vuoden takaiseen ajankohtaan verrattuna. Merkille pantavaa on, että samaan aikaan iPhonen myynti laski 4,4 prosettia.

Tämän perusteella on vaikea sanoa pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta tietynlainen käänne on nyt tapahtunut. Applen ei ole varaa tuudittautua puhelimiensa edelleenkin loistaviin myyntilukuihin. Teknologiamaailmassa huipulle pääsyn jälkeen edessä on usein tuskallinen alamäki, tästä on Nokia suomalaisittain melko karvas esimerkki.

Apple mullisti kännykkämarkkinat ekosysteemejä korostaneella iPhonellaan ja pyyhki samalla Nokialla pöytää. Nyt ollaan jälleen tilanteessa, jossa mobiilirintamalla kaivataan jotain aivan uutta. Seuraavan jymyinnovaation kehittäjää odottaakin huimat kasvuluvut. Jos tämän innovaation kehittäjä ei ole Apple, niin yhtiötä voi mobiilirintamalla odottaa Nokia-ilmiö.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja