Ongelmia supersuositun Koronavilkku-sovelluksen lataamisessa tai käytössä? Yksi puhelinvalmistaja pahasti paitsiossa – tästä on kyse

Koronavilkku-sovellus julkaistiin maanantaina, ja suomalaiset ovat ladanneet sitä jo ahkerasti. Keskiviikkona latausmäärä on ylittänyt reippaasti THL:n alkuperäisen miljoonan latauksen tavoitteen.

Kaikkiin puhelimiin sovellusta ei kuitenkaan voi ladata, vaikka puhelin olisi täysin uusi.

Kiinalaisyhtiö Huawein uusiin puhelimiin ei voi tällä hetkellä ladata Google Play -sovelluskauppaa, eikä Huawein omasta Appgallery-sovelluskaupasta Koronavilkkua löydy. Ongelma koskee niin Huawein omia puhelimia kuin Huawein Honor-puhelimia.

Sovellus yritetään saada myös Huaweihin

THL:n tiedonhallintajohtajan Aleksi Yrttiahon mukaan Huawein kanssa tehdään yhteistyötä, jotta Koronavilkku-sovellus saataisiin Huawein sovelluskauppaan ladattavaksi. Milloin tämä tapahtuu, ei ole tällä hetkellä tietoa.

– Huawei ja Koronvilkku-sovellus pitää saada yhteensopiviksija kehitystyötä pitää vielä tehdä, että Koronavilkku saadaan Huawein sovelluskauppaan ladattavaksi, Yrttiaho sanoo.

– Tässä vain pitää malttaa, että saamme Huawein kanssa asiaa ratkottua.

Ongelman laajuus voi olla jopa 200 000 puhelinta, kun puhutaan uusista puhelimista.

Myös iPhone- ja Adroid-puhelimissa ongelmia

Myös Applen iPhone -puhelimien kanssa on ilmennyt ongelmia. IPhoneissa sovellus toimii IOS 13.5 käyttöjärjestelmillä tai sitä uudemmilla versioilla. Kyseinen järjestelmä julkaistiin tämän vuoden toukokuussa, ja vanhimmat iPhonet, joihin sen saa ladattua, ovat iPhone 6s ja iPhone 6s Plus.

Android käyttöjärjestelmän puhelimetkaan eivät toimi täysin ongelmitta. Android-puhelimissa pitää olla asennettuna Marshmallow 6.0 käyttöjärjestelmä tai sitä uudempi versio.

Marshmallow 6.0 julkaistiin vuonna 2015, joten melko vanhaan Android-puhelimeenkin Koronavilkun saa toimimaan.

THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho arvioi, että käytössä olevista puhelimista yli 75 prosenttia ovat yhteensopivia Koronavilkku-sovelluksen kanssa. Se jättää kuitenkin noin miljoona laitetta epäsopiviksi Koronavilkku-sovelluksen suhteen.

Tällä hetkellä Koronavilkku on ladattu noin 25 prosenttiin suomalaisista puhelimista. Tämä on jo Ylittänyt THL:n oman tavoitteen, joka oli vain 20 prosenttia, eli miljoona latausta.

Koronavilkun toimimattomuudesta kirjoitti ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat