Mitä ihmettä? Koronavilkun latasi päivässä miljoona suomalaista mutta Skopjessa kehitetty koronasovellus nousi ladatuimmaksi – tietoturva-asiantuntija: "Pitäisi kellojen soida"

Mitä tapahtui? Koronavilkku julkaistiin maanantaina – Applen sovelluskaupan ladatuin sovellus hämmentää 1:37
Ethän ladannut vahingossa tätä? Katso videolta, miltä pohjoismakedonialainen sovellus näyttää.

Koronavilkku -sovellusta on ladattu ahkerasti sen maanantaina tapahtuneen julkaisun jälkeen. Monilla on kuitenkin ollut vaikeuksia löytää oikeaa sovellusta, ja esimerkiksi appstoren Suomen ladatuimpana löytyy tällä hetkellä StopKorona! -niminen sovellus.

StopKorona! on Koronavilkun kaltainen sovellus, jonka tarkoitus on varoittaa koronavirus-altistumisista. Suomalaisille StopKorona -sovelluksesta ei ole mitään hyötyä, sillä ohjelma on Pohjois-Makedonian terveysviranomaisten julkaisema, ja se toimii vain Pohjois-Makedoniassa.

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen ei osannut antaa selitystä makedonialaisen sovelluksen suosiolle.

– Nimen kohdalla pitäisi suomalaisen havahtua, sillä suomenkielisen sovelluksen nimi on Koronavilkku. Viimeistään kun sovelluksen avaa ja kyrilliset aakkoset tulvivat näkökenttään pitäisi kellojen soida, Järvinen sanoo.

Makedonian terveysviranomaisten lanseeraama StopKorona! on kyrillisiä aakkosia taitamattomalle silkkaa hepreaa, eikä sovelluksen käytöstä ole kotimaassa mitään hyötyä.

StopKorona! ei suinkaan ole ainoa sovellus, jonka latausmäärät pompsahtivat nousuun Koronavilkun julkaisun myötä. Muun muassa Kuopion seudun joukkoliikenteen sovellus Vilkku nousi ladatuimpien sovellusten listalla neljänneksi.

THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiahon mielestä eilinen Koronavilkun puuttuminen appstoresta on melko normaalia, ja osoittaa miten sovelluskaupat toimivat. Selitys löytyy applen hitaudesta, ja toisaalta googlen nopeudesta.

– Jos sovellusta ei löydy hakuindeksistä niin hakukone ei löydä sitä listalta. Applen ja Appstoren synkronointi ei ole ollut yhtä nopeaa kuin Googlen vastaava, Yrttiaho selventää.

Tiistaina Koronavilkku oli ilmestynyt jo Appstoren etusivulle, joten tällä hetkellä sekä Applen että Androidin käyttäjät saavat nyt Koronavilkku -sovelluksen käyttöönsä helpommin.

Lue myös:

    Uusimmat