Ongelmapelaamisessa yhteys sosiaalietuuksien saajiin – näin Veikkaus puolustautuu: "Paljon on tehty tutkimuksen teon jälkeen"

2:15
Haitallisella rahapelaamisella ja sosiaalietuuksien määrällä on tutkitusti yhteyttä

Veikkauksen mukaan THL:n neljä vuotta sitten tekemän tutkimuksen jälkeen ongelmallinen pelaaminen on vähentynyt erilaisilla rajoitustoimilla.

THL:n eilen julkaiseman tutkimusartikkelin mukaan sosiaalietuuksien ja haitallisen rahapelaamisen välillä on yhteys.

Vaikka etuuksien varassa elävät pelaavat vähemmän kuin työssäkäyvät, on heidän suhteellinen osuutensa ongelmapelaajista suurempi kuin työssäkäyvien.

– Se tutkimus on vuodelta 2017, jonka jälkeen Veikkaus on tehnyt erilaisia pelaamiseen turvallisuuteen liittyviä toimia. Meidän analyysin mukaan nämä leikkaavat sitä ongelmallista pelaamista, kertoo Veikkauksen vastuullisuusjohtaja Susanna Saikkonen.

Veikkaus on vähentänyt viime vuosina 40 prosenttia peliautomaateista, joihin on nyt myös pakko asettaa pakolliset tappiorajat nopea rytmiseen pelaamiseen myös netissä.

– Pelihimon iskiessä aikarajoja tai tappiorajoja ei voi nostaa, mutta niitä voi laskea. Pelaaja voi asettaa vuorokausi tai kuukausirajat eikä niitä pysty muuttamaan ennen kuin aikamäärä on täysi.

Saikkosen mukaan uusimpana keinona oman pelaamisen hallintaan on tullut tunnistautuminen, joka tulee vuonna 2023 pakolliseksi kaikille.

– Pelaaja voi asettaa itselleen pelieston tietyksi ajaksi eli paljon on tehty vuoden 2017 jälkeen.

Veikkauksessa odotetaan uuden arpajaislain mukanaan tuomia uusia keinoja pelaamisen hallintaan. Laki on käsittelyssä eduskunnassa syksyllä.

– Laki mahdollistaa entistä paremman riskikäyttäytymisen tunnistamisen ja siihen puuttumisen. Me voimme profiloida asiakkaita, miten pelikäyttäytyminen muuttuu ja voimme kontaktoida mahdollisia riskipelaajia.

Tänä vuonna vastuullisuusjohtajan pestissä aloittaneen Saikkosen mukaan Veikkauksella on jo nyt hyvä paletti työkaluja.

– Muutaman vuoden kuluttua tulemme olemaan maailman ainoa peliyhtiö, jonka kaikki pelaaminen on tunnistautunutta.

Saikkosen mukaan maailmalla on esimerkkejä siitä,  että pelaamisen tiukka rajoittaminen on tuonut mukanaan lieveilmiönä laittomat peliluolat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja