Omakotitaloasuja – varo sulavan lumen aiheuttamia ongelmia!

Kevät sulattaa lumikasat pihoilta ja katoilta. Jos vesi pääsee muodostamaan lätäköitä tai ei pääse katolta pois, voi asukasta odottaa ikävä yllätys.

Vesi sulattaa lumet pihoilta ja katoilta, mikä voi aiheuttaa ikävän yllätyksen. Pihapiirissä sulava vesi yleensä haihtuu nopeasti, mutta jos lätäköitä ja jäätä on paljon, kannattaa lunta pyrkiä tasoittamaan pihamaalla.

Suurin osa veden aiheuttamista ongelmista muodostuu kuitenkin katoilla.

– Suurimmaksi osaksi kosteusvaurioita muodostuu katoilla, sillä niitä on vaikeampi nähdä. Pihojen vesimäärää usein seurataan tarkemmin, minkä vuoksi niiden aiheuttamat ongelmat ovat harvinaisempia, kommentoi Pientalorakentamisen Kehittämiskeskuksen neuvontainsinööri Jouko Lommi.

Tärkeintä lumikuorman hoidossa on ennakointi. Lommi muistuttaa, että on tärkeää pitää esimerkiksi kattojen vesikourut ja syöksytorvet puhtaina roskista ja poistaa lumet katolta säännöllisesti.

–Lumi pitäisi hoitaa talvella pois, jotta paksuja lumikerroksia ja jääpaanteita ei pääse muodostumaan. Jos tämä on jäänyt tekemättä, on nyt oltava varovainen, sillä lunta saattaa lähteä liikkeelle vaarallisen nopeasti. Turvavaljaat ja putoamisen ehkäisy ovat tärkeitä muistettavia, Lommi toteaa.

Lommin mukaan jäätä ei kannnata lähteä suuremmin irrottelemaan, sillä se voi aiheuttaa suuremman laskun kuin sulava vesi.

– Jos jäätä lähdetään poistamaan katteet menevät helposti rikki, mikä aiheuttaa helposti suuremmat tuhot kuin sulava vesi. Tämän vuoksi ennakointi onkin todella tärkeä asia.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja