Omaishoitajat kokevat väsymystä, ahdistuneisuutta ja yksinäisyyttä: Korona vei vapaapäivät ja kulut kasvoivat – "Osalle tuli pattitilanne"

Korona vei omaishoitajilta vapaapäivät ja kasvatti kuluja 9:03
Katso videolta koko Uutisaamussa nähty keskustelu.

Tänään vietetään ensimmäistä Euroopan omaishoitajien päivää. Uutisaamussa käytiin keskustelua omaishoitajien tilanteesta koronaepidemian aikana.

Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari-Minna Tervonen muistuttaa, että omaishoitotilanne eristää omaishoitajaa jo entuudestaan.

– Lockdownissa tuli moninkertainen tilanne. Jotkut kunnat turvallisuussyistä johtuen sulkivat hoivapaikkoja, joissa omaishoitajan vapaa-aikainen hoiva oli järjestetty.

Tervosen mukaan Omaishoitajaliitto sai tilanteesta huolestunutta palautetta.

– Jos hoitaa omaa iäkästä muistisairastaan puolisoa ympäri vuorokauden, ei siitä oikein pääse lähtemään muualle. Sitten tulee päälle se, että ei edes saa mennä, ettei aiheuta riskiä perussairaalle hoidettavalle.

Osa omaishoitajista myös pelkäsi koronaa, eikä käyttänyt hoivapalveluita. Tervonen muistuttaa myös, että iäkkäät omaishoitajat kuuluvat itsekin riskiryhmään.

– Osalle tuli pattitilanne. Tämä ei tietenkään koske kaikkia.

Omalle pojalleen omaishoitajana toimiva Ritva Särkkä uskoo, että omaishoitajat kaipaat vertaistukitapaamisia.

– Olen kuullut, että omaishoitajilla on väsymystä, ahdistuneisuutta ja yksinäisyyttä.

Särkkä kertoo, että omaishoitajat kaipaavat kunnilta henkilökohtaista tukea.

– Meidän pitäisi nähdä läheisvastuunottaminen ja vastuunkantaminen avun tarpeessa olevasta perheenjäsenestä isona yhteiskunnallisena kysymyksenä, joka koskettaa jokaista henkilöä jossakin vaiheessa elämää, Tervonen sanoo.

Katso koko keskustelu ylhäällä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat