Olympiaurheilijaa solvattiin rasistisesti – järkyttynyt pyöräilijä avaa nyt suunsa

Saksan pyöräilyliiton urheilujohtaja Patrick Mosterin rasistisesti solvaama algerialaispyöräilijä Azzedine Lagab sai tapauksen tietoonsa. Hän muistuttaa sanoillaan, että kaikkea ei pystytä korjaamaan.

Laineet nousivat, kun Moster solvasi rasistisilla kommenteilla algerialaista Lagabia ja eritrealaista Amanuel Ghebreigzabhieria tv-lähetyksessä Tokion olympialaisten maantiepyöräilyn aika-ajon yhteydessä. Mosterin valmennettaviin kuuluva Nikias Arndt jahtasi tuolloin kyseistä kaksikkoa.

– Ota kamelikuskit kiinni, ota kamelikuskit kiinni, anna mennä! Moster huusi.

Saksalaislehti Bild tavoitti Lagabin Istanbulin lentokentältä matkalla Algeriaan. Lagab oli saanut tapauksen tietoonsa, kun hänet oli merkitty sitä koskevaan Instagram-tarinaan. 

Lagab sanoi, ettei ollut saksalaisten kanssa yhteydessä kilpailun jälkeen, vaan oli lähtenyt nopeasti hotellille, koska hänellä oli lento edessä. Istanbuliin lennettyään hän sai huomata, että tarina oli lähtenyt leviämään.

– Jos sitä ei olisi näytetty tv:ssä, tästä ei olisi tullut näin suurta, algerialainen tuumi.

"Kamelikuskiksi" kutsumisesta Lagab ei ollut itsessään järkyttynyt, koska hän kertoo kuulleensa aggressiivisempia rasistisia solvauksia ja vielä suoremmin esitettyinä. Mutta.

– Olin järkyttynyt, että tällaista voi tapahtua näin korkealla ammattilaistasolla kuin olympialaisissa.

Lagab twiittasi aiemmin, että "olympialaisissa ei ole kamelikisaa" ja siksi hän osallistui pyöräilyyn.

"Muuttaisiko se mitään?"

Lagab ei ollut saanut saksalaisilta yhteydenottoja, mutta oli lukenut Mosterin pahoittelut mediasta ja nähnyt myös saksalaispyöräilijä Arndtin twiitin, jossa tämä tuomitsi Mosterin lausunnot.

– Oli hyvä lukea, että hän avaa suunsa rasismia vastaan.

Moster sanoi toimineensa hetken huumassa. Miehen pahoitteluista huolimatta Saksan joukkue päätti lähettää hänet takaisin kotimaahan.

Mutta antaako Lagab Mosterille anteeksi?

– Ehkä antaisin anteeksi, jos hän soittaisi. Mutta jos haluat korjata jotain, joka on rikki, arpi pysyy aina.

Kun Lagabilta vielä udeltiin, voisiko hän puhua asiasta Mosterin kanssa, algerialainen ei osoittanut innostusta.

– Mistä hänen kanssaan pitäisi puhua? Muuttaisiko se mitään? 

Lue myös:

    Uusimmat