Olli Jokisen kritiikki SM-liigan erikoisesta ulosajosta uuteen valoon – erotuomaripomolta paljastus taustoista: "Vastaa kyllä itse teoistaan"

Petrus Palmu niittasi Jukurien voittomaaliksi jääneen osuman, Aatu Räty hölmöili itsensä suihkuun maalijuhlissa 2:41
Aatu Räty lensi suihkuun Mikkelin Jukurien iskiessä voittomaalin KooKoota vastaan. Rädyn toiminta maalivahti Nick Malikia sai tuomariston reagoimaan.

SM-liigajoukkueiden päävalmentajien mutina kentällä jaetuista tuomioista värittää jokakeväistä playoff-kiekkoa. Erotuomarijohtaja Jyri Rönn ei toistaiseksi ole nähnyt mitään tavallisesta poikkeavaa vaikuttamisyritystä raitapaitojen toimintaan. Joitain vähemmän onnistuneita vihellyksiä on kuitenkin jo käyty läpi.

Tuorein tapaus, jossa päävalmentaja puuttui ottelun jälkeen tuomariston tekemiseen, tuli torstain kierroksella. Jukurien Olli Jokinen hämmästeli nuoren hyökkääjän Aatu Rädyn ulosajoa toisen kymmenen minuutin käytösrangaistuksen jälkeen.

Katso video tapauksesta jutun yläpuolelta!

Räty suuntasi tuuletuksensa suoraan KooKoo-maalivahti Nick Malikille, joka oli siihen asti pitänyt kouvolalaisia osittain yksinkin pystyssä vieraskaukalossa. Erotuomari Lassi Heikkinen viskasi empimättä Rädyn ulos ottelusta, koska tällä oli jo pohjalla käytöskymppi selästä taklaamisesta samasta ottelusta.

Jokista tuomio hämmensi vielä Jukurien 1–0-voittoon päättyneen ottelun jälkeen.

– Rädyn saama jäähy kuvasti osaltaan tuomarikaksikon toimia ja millä tasolla se oli nyt, Jokinen laukoi Ylelle.

Päävalmentajan mukaan Malik oli soittanut suutaan luistellessaan Jukurien vaihtopenkin ohi jokaisella tv-mainoskatkolla. Lisäksi tshekkivahti oli päävalmentajan sanoin ”kopauttanut pari kertaa pohkeille” Jukurien virkaveljeään Oskari Salmista.

”Räty teki itse valintansa”

SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn ei ollut vielä perjantaiaamupäivään mennessä kuullut Jokisen väitteistä, mutta sai myöhemmin kuulla ottelun erotuomarikaksikolta, että molempia vaihtopenkkejä oli ennen Rädyn toista käytöskymppiä varoitettu provosoinnista.

Sen sijaan Rädyn toiminnassa ei hänen nähdäkseen ollut mitään epäselvää.

– Räty valitsi nyt itse, mitä hän teki. Sitten se on tuomarien harkinnassa, varoittaako hän vai tuomitseeko hän jäähyn, mutta Räty on nyt tehnyt itse valintansa provosoida siinä tilanteessa. Ja silloin hän vastaa kyllä itse teoistaan, Rönn linjaa MTV Urheilulle.

SM-liigan sääntökirjaan palautettiin täksi kaudeksi aiemmasta painoksesta puuttunut provosointipykälä, jonka esiin nostaminen herätti ennen kauden alkua naljailua muun muassa Sport-pelaaja Jonne Virtaselta.

Sääntökirja sanoo yksiselitteisesti, että ”pelaajalle, joka yrittää provosoida vastustajaa, tuomitaan 10 minuutin käytösrangaistus”. Rönnin mukaan Rädyn toiminta oli tästä malliesimerkki.

– Tämä on nimenomaan provosointia. Maalivahdit ovat aika tärkeä palanen playoff-sarjassa, ja tietenkin heihin pyritään vaikuttamaan. Tämä on ihan selkeä vaikuttamisyritys, Rönn vastaa.

Kovaakin sanailua tuomareita kohtaan

Valmentajat ja pelaajat ovat muutenkin ehtineet kritisoimaan tuomaritoimintaa varsin suorasanaisesti viime viikolla käynnistyneissä pudotuspeleissä.

Erotuomari joutui pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Pelicansin puolustajan Teemu Erosen kovan sanallisen hyökkäyksen kohteeksi ajettuaan tämän joukkuekaverin Jiri Smejkalin ulos avausottelusta KooKoota vastaan. Tshekkihyökkääjä kaatoi aloitustilanteessa linjatuomari Hannu Sormusen. Teon tarkoituksellisuudesta ei kuitenkaan ollut näyttöä.

– Ihan vitsi tuo tuomaritaso. En tiedä onko ikinä viheltänyt yhtään hyvää peliä, Eronen lausui tuomarin toiminnasta.

Pelicansin Teemu Eronen:"Ihan vitsi tuo tuomaritoiminta" 2:11
Pelicansin Teemu Eronen kävi kuumana Jiri Smejkalin ulosajosta 24. maaliskuuta pelatun HPK-ottelun jälkeen.

Oulun Kärppien Lauri Marjamäki on puolestaan tutkinut tabletilta tilanteita läpi heti tuoreeltaan. Kokenut valmentaja kommentoi tuomarilinjaa Kärppien hävittyä toisenkin osaottelun kotijäällään Oulussa.

– Tänäänkin meni 4–0 jäähyt meille, että en mä tiedä, kai se on niin huono se meidän hyökkäyspelimme, ettei kertaakaan päästä edes ylivoimalle. Aika kyseenalaisiakin tuomioita oli, mutta ei mitään. Otetaan kaikki vastaan, mitä tulee, Marjamäki sanoi maanantain ottelun lehdistötilaisuudessa.

Lehdistötilaisuus: Kärpät - Ilves 2:54
Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki sanoi sanottavansa tuomarilinjasta toisen Ilves-kohtaamisen jälkeen maanantaina.

Joissain tuomioissa ollut parantamisen varaa

Erotuomarijohtaja Rönn käy kaikki ottelut läpi tuomariston kanssa videoklippien kerta. Haaste on kevään pelien koventuessa iso myös tuomareille, mutta mitään erityisen suurta vaikuttamisyritystä oikeudenjakajiin hän ei toistaiseksi ole havainnut.

– Eihän tämä yllätä millään tavalla. Näinhän se on joka kevät. Kaikenlaisia kommentteja tulee, kun pelataan ja yritetään vaikuttaa, Rönn kommentoi.

Joitakin epäonnistuneita tuomioita on silti käyty palavereissa läpi.

– Meillä on paljon hyvää, ja sitten on joissain peleissä parannettavaa.

– Suuressa osassa peleistä on pystytty hyvään suorittamiseen. Sitten siellä on tilanteita, joita olisi voitu tuomita paremmin tai toimia paremmin siinä tilanteessa.

Tuomariston kanssa käytiin ennen pudotuspelien alkua läpi painopistealueita kevään peleihin lähdettäessä. Suuria muutoksia playoffsit eivät tietenkään saa aiheuttaa, mutta tuomareita muistutetaan muutamista lainalaisuuksista.

– Siinä kerrottiin, että mitä odotetaan. Tietenkään ei tehdä mitään suuria muutoksia, mutta käydään playoff-peleissä ominaisia asioita läpi. Sitten muistuttiin, että meillä ei mitään erityistä playoff-linjaa ole. Tämä on informoitu myös joukkueille palaverissa urheilujohtajien kanssa.

– Playoff-maailma eroaa runkosarjasta tietyissä asioissa. Esimerkkinä vain se, että kun ottelusarja menee eteenpäin, siinä tulee taistelupareja, Rönn kertoo.

Juttua korjattu klo 15.02: Smejkalin ulosajo tuomittiin ottelussa KooKoota, ei HPK:ta vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat