Liiga kieltää vastustajan provosoinnin ja Jonne Virtanen aloitti heti kuittailun – näin erotuomaripomo kommentoi uusia sääntötulkintoja

Ben Blood jäähy 10 minuuttia 1:17
Tapparan Ben Bloodin summerin jälkeen jysäyttämä taklaus kuumensi tunteita viime kevään välierissä Lukkoa vastaan. Seurauksena oli kymmenen minuutin rangaistus.

Jääkiekon SM-liiga julkaisi keskiviikkona pitkän listan uusia sääntöpykäliä. Osa näistä on Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n tälle kaudelle tuomia uudistuksia, osa täysin Liigan omia linjauksia.

Osa 45 sääntöuudistuksesta ja uudesta tulkinnasta menee varsin yksityiskohtaiselle tasolle. Niissä määrätään muun muassa, että maalivahdin mailan päähän teipistä tehdyn tupin pitää olla väriltään valkoinen, ja että läpiajon aikana jäälle heitetystä tavarasta tuomitaan jatkossa rangaistuslaukaus, jos pelaaja menettää kuljetuksen aikana kiekon hallinnan tai kaatuu.

Joukossa on myös sääntökohtia, jotka ovat heti tuoreeltaan herättäneet keskustelua. Yksi näistä on kohta 33: vastustajan provosointi.

– Pelaajalle, joka yrittää provosoida vastustajaa tuomitaan 10 minuutin käytösrangaistus, Liiga kertoo nettisivuillaan.

Kiekkokaukalossa leuat paukkuvat jatkuvasti vastustajan suuntaan ja ärsyttäminen on varsin tavallista. Sääntökohdan nosti esiin muun muassa tunnettu suunsoittaja, Vaasan Sportin Jonne Virtanen.

– Nyt ammutaan kovilla ku provosointi on kielletty. Mitä luulet @IsmoLehkonen saakohan viel kiroilla? Virtanen heitti Twitterissä valmentaja Ismo Lehkoselle, joka oli heti valmiina antamaan palautetta uudesta säännöstä.

Provosointi suoraan NHL:n sääntökirjasta

Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn ei pitänyt provosointia koskevalle sääntökohdalle naureskelusta.

– Niin mitäs ihmeellistä siinä on? Rönn tokaisi MTV Urheilulle.

– (Siinä tarkoitetaan sitä), että pelaaja yrittää aiheuttaa vastustajalle jollain tavalla rangaistuksen tai yrittää häslätä jotain kentällä. Tämä on vanha sääntö ja sitä on toteutettu aina aikaisemminkin. Se vain puuttui edellisestä sääntökirjasta, ja nyt se on tullut takaisin.

Sääntö on Rönnin mukaan peräisin suoraan NHL:n sääntökirjasta. Pelikatkoilla vastustajan ympärillä pyöriminen ja suunsoitto ovat erotuomarijohtajan mukaan tässä tarkoitettua provosointia. Rasismi tai muu vakavampi käytös luonnollisesti koventaa rangaistusta.

Sääntöuudistuksissa on myös kohta, jossa huonosta käytöksestä tuomaria kohtaan voidaan tästä eteenpäin antaa myös kahden minuutin rangaistus. Aiemmin valikoimassa on ollut vain kymmenen minuutin käytösrangaistus. Näin ollen pelaajan käyttäytyminen voi johtaa oman joukkueen alivoimaan, mitä se ei aikaisemmin aiheuttanut.

– Se tietysti satuttaa ja vastuullistaa pelaajia enemmän kuin ennen. Tästä esimerkiksi valmentajat olivat sitä mieltä, että se on hyvä sääntö, Rönn kertoo.

”Kontrolloitu saatto” korkeassa mailassa

Korkeasta mailasta on tullut muutamakin uusi sääntötulkinta. Uuden kirjauksen mukaan korkeasta mailasta ei jatkossa tuomita rangaistusta, jos maila osuu vastustajan päähän ”kontrolloidun saaton tai purun seurauksena”.

– Tämä on myös NHL-sääntö. Se tarkoittaa sitä, että sinulla on täysin kontrolloidusti kiekko hallussa ja avaat peliä. Irtokiekkoon hutkiminen ei tarkoita sitä, että kiekko on kontrollissa, Rönn selventää.

Myöskään aloitustilanteista ei enää vihelletä rangaistuksia korkeasta mailasta. Lisäksi linjatuomarin rooli korkeiden mailojen havainnoinnissa lisääntyy. Jos päätuomarit eivät havaitse korkeaa mailaa, linjatuomari voi viheltää pelin poikki ja raportoida asian eteenpäin.

Maalintekoa ja hyökkäyspeliä helpotetaan

Rönn pitää sääntöuudistuksista tärkeimpinä uudistuksina kohtia, joilla pyritään tukemaan hyökkäys- ja maalintekopeliä.

– Esimerkiksi se, että sentteri saa valita aloituspuolen (pitkän kiekon ja jäähyn jälkeen), eikä saa vaihtaa pelaajia tai ottaa aikalisää tietyissä tilanteissa (pitkän kiekon tai maalin siirtämisen jälkeen ja maalivahdin sulkiessa kiekon punaviivan takaa tulleen laukauksen).

– Nehän ovat kaikki maalintekoa ja hyökkäyspeliä edistäviä ja sääntöjä, Rönn kertoo.

Kansainväliseltä IIHF:ltä on Rönnin mukaan vielä tulossa uusia sääntötulkintoja, joita liitto ei saanut valmiiksi kauden alkuun mennessä. Myös Liiga julkaisee piakkoin omia poikkeussääntöjään.

IIHF kiristi tähän kauteen myös esimerkiksi videotarkistusta koskevia sääntöjään. Liigalla ei kuitenkaan ole valmiuksia laajentaa valmentajan haastomahdollisuuksia niin sanotun tilannehuoneen nykyisen kapasiteetin ja tekniikan riittämättömyyden takia.

Lue myös:

    Uusimmat