Teknojättien taistelu siirtyy autoihin: Oletko Apple-autoilija vai Google-kuski?

Vuodesta 2014 tulee luultavasti jälleen erittäin mielenkiintoinen vuosi teknologisia innovaatioita ajatellen.

Teknologia-alan jättiläisten Googlen ja Applen välinen seuraava suuri taistelu digitaalimaailman hallinnasta on sijoittumassa automaailmaan.

The Wall Street  Journal kertoo, että Google ja Audi aikovat julkistaa Las Vegasin CES-messuilla tekevänsä yhteistyötä auton informaatiojärjestelmien kehittämisessä.

Tarkoituksena on tuoda Android-järjestelmä tärkeäksi osaksi autojen tietojärjestelmiä. 

Apple on puolestaan integroimassa iPhonea ja muita iOS-laitteita autojen kojelautaan. Applella on jo useiden autovalmistajien tuki, mm. BMW:n, Mercedes-Benzin ja Hondan.

Apple toivoo"iOS in the Car"-suunnitelmassaan, että iPhone toimisi auton elektroniikan aivoina.

Vuosittain myydään noin 80 miljoonaa uutta ajoneuvoa, joten taistelu autojen digitaaliherruudesta ei ole mikään pieni asia.

Nimettömien lähteiden mukaan Audi tulee esittelmään CES-messuilla myös uutta teknologiaa, jonka avulla auto pystyy ajamaan tietyissä tilanteissa itsenäisesti.

Jo viime vuonna Audi esitteli teknologiaa, jonka avulla auto osaa itsenäisesti suunnistaa ulos parkkihallista ilman kuljettajaa.

Myös Fordin ja BMW:n uskotaan esittelevän CES-tapahtumassa tekniikkaa, jonka avulla autot kykenevät itsenäiseen liikkumiseen.

GM ja Audi ovat ilmoittaneet suunnittelevansa autojen varustamista 4G-yhteyksillä, jotta ajoneuvojen laajakaistayhteydet eivät ole mobiililaitteista riippuvaisia.

Samaan aikaan autovalmistajat ovat lisäämässä autoihinsa tehokkaita prosessoreja, jotka puolestaan tarvitsevat käyttöjärjestelmän kaverikseen. Googlen ilmainen Android-käyttöjärjstelmä on tällöin varteenotettava vaihtoehto. 

Autojen elektroniikan kehitys asettaa autovalmistajille nyt merkittäviä haasteita. Aiemmin asiakkaat perustivat ostopäätöksensä enemmänkin hevovoimiin ja kulutukseen, mutta jatkossa myös auton verkko-ominaisuuksien ja käyttöjärjstelmien on oltava kunnossa.

Vaikuttaakin siltä, että jo lähitulevaisuudessa autoa hankkiva kuluttaja joutuu pohditaan, että haluaako Googlella, Applella, Nokialla vai kenties jollakin muulla käyttöjärjestelmällä höystetyn ajoneuvon.

Näin vuoden loppupuolella onkin hyvä pohtia jo tulevaa: Olisitko sinä Apple-autoilija vai Google-kuski?

Lue myös:

    Uusimmat