Oletko jo kokeillut "saksalaista lastenkasvatusta"? Tuli amerikkalaisnaiselle järkytyksenä – osa kikoista tuttuja Suomessakin

Sara Zaske uskoo, että saksalaisvanhemmilta voisi oppia paljon.

Kun amerikkalainen Sara Zaske muutti Saksaan, hän sai pian oppia aivan uudenlaisen tavan olla vanhempi.

Zaskelle tuli järkytyksenä se, miten paljon riskejä saksalaisvanhemmat antoivat lastensa ottaa; kokemuksesta hän kirjoitti kirjan, jossa kertoo saksalaisesta vanhemmuudesta.

Saksalaisvanhemmilta voisi oppia paljon

– Kun minä sanoin "voi luoja, miten voit antaa lapsesi tehdä noin", he (muut vanhemmat) sanoivat "minäkin vihaan sitä. En todellakaan halua tehdä näin. Mutta minun täytyy, koska lasten täytyy oppia, miten metrolla ajetaan, tai miten naapurustossa suunnistetaan. Heidän täytyy oppia tekemään nämä asiat", Zaske kuvailee.

Yli kuuden vuoden kokemuksensa perusteella Zaske uskoo, että saksalaisvanhemmilta voisi oppia paljon.

Zaske listasi The Chicago Tribune -lehdelle ristialttiita tapoja, joita hän näki saksalaisvanhempien harrastavan. Osa niistä on tuttuja myös suomalaisille!

Tällaista on "saksalainen kasvatus"

Lapset opettelevat käyttämään tulitikkuja koulussa, ja viisivuotiaita opetetaan sytyttämään nuotio. Zasken mukaan berliiniläislapset käyvät työpajoissa opettelemassa nuotion sytyttämistä – moni suomalaislapsi oppii samoja taitoja kesämökillään!

Zasken 7-vuotias tytärkin oppi sytyttämään kynttilän.

– Se oli vähän shokeeraavaa, Zaske sanoo.

Lapset pyöräilevät kouluun 9-vuotiaina. Zaskella oli vaikeuksia antaa tyttärensä kävellä itse kouluun, mutta lapsen ystävä sai jo pyöräillä koko matkan yksinään. Kun Zaske myöhemmin Yhdysvalloissa asuessaan antoi lapsen pyöräillä kouluun itse 9-vuotiaana, tapa herätti hämmästystä.

Lapsi saa kiivetä korkeaan leikkitelineeseen. Vaikka Zaskea kammotti ajatus 3-vuotiaan lapsen päästämisestä kuusimetriseen kiipeilytelineeseen, hän antoi lapsen silti kokeilla rajojaan. Ilokseen Zaske havaitsi, ettei lapsi kiivennyt korkeammalle kuin uskalsi.

Lapset käyvät leirikoulussa esikouluikäisenä. Zaskea epäilytti päästää tyttärensä yön yli kestävään leirikouluun, mutta lapsi nautti kokemuksesta valtavasti.

Lapsi nukkuu vaunuissa ravintolan ulkopuolella. Kuulostaa tutulta, eikö? Suomessakin lasta nukutetaan esimerkiksi kotipihassa!

Berlinissä Zaske havaitsi, että monet vanhemmat vahtivat lapsensa vaunuja ravintolan ikkunan läpi. Tätä tapaa hän ei kyennyt seuraamaan. Zaske kuitenkin huomauttaa, että kidnappauksen pelko on usein liioiteltua, koska kidnappauksia tapahtuu hyvin vähän.

Lapset oppivat 7-vuotiaana, mistä lapset tulevat. Zaskesta oli loistavaa, että lapset saivat faktatietoa lisääntymisestä jo nuorina.

Lapset saivat leikata hedelmiä veitsellä jo 4-vuotiaina. Zasken mukaan esikoulun veitset eivät olleet teräviä, mutta koulun puolella veitsissä oli jo terät.

– Se, että kutsut lapset kokkaamaan kanssasi ja käyttämään oikeita välineitä on erinomainen tapa tutustuttaa heidät kokkaamiseen, Zaske kuvaa.

***

10:41

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja