Ole tarkkana puutarhassa – 5 yleistä mokaa ja kuinka ne korjataan

Puutarhassa puuhaillessa voi joskus käydä monia tahattomia mokia. Lue hauskimmat ja yleisimmät puutarhamokat, ja osaat välttää niitä ensi kerralla pihatöihin mennessäsi!

Pihahommien tekeminen on mukavaa, mutta sorrutko sinä alla oleviin kasvien "hoitovirheisiin"?

1. Kasvien istuttaminen väärään paikkaan

Kukkapenkin pystyttäminen esimerkiksi liian kosteaan maaperään voi olla kohtalokasta. Jos maaperä on todella huono istutusta ajatellen, kukat voivat jopa hukkua.

Pelasta tilanne: Sinun ei tarvitse välttämättä siirtää kukkapenkkiäsi. Voit kaivaa kasvit varovasti ylös maasta ja vuorata kuopan pohjan soralla, laske kasvit takaisin maahan ja täytä ylimääräinen tila uudella, kuohkealla mullalla.

2. Kasvien repiminen maasta rikkaruohon sijaan

Osassa kukkapenkkejä kasvien taimet voivat muistuttaa erehdyttävästi rikkaruohoja. Muutoinkin kitkemismokia voi toki käydä, ja jätät vahingossa puutarhaasi loistokkaiden kukkien sijasta rikkaruohojen temmellyskentäksi.

Pelasta tilanne: Voit merkitä kukkaset esimerksi jäätelötikuilla, jolloin osaat erottaa oikeat kitkettävät. Väritä tikut merkitsemään aina tiettyä kasvia.

3. Liiallinen kastelu

Parhainkaan viherpeukalo ei voi aina muistaa tai tietää, kuinka usein mitäkin kasvia tulisi kastella. Tällöin kukkaset voivat hukkua liikaan veteen.

Pelasta tilanne: Kiinnitä huomiota kukan istutusalusta koostumukseen. Jos multa on kivikovaa, se kaipaa kastelua. Kosteustasapaino on juuri oikea, jos multaa käteen ottaessasi se on hieman kosteaa ja siitä on mahdollista muodostaa vaivatta löysähkö pallo.

4. Et ota luonnon tuholaisia huomioon

Kauniit kasvisi voivat houkutella muitakin kuin naapurien kateellisia katseita – ne nimittäin sattuvat olemaan myös monien eläinten herkkua.

Pelasta tilanne: Istuta pihallesi narsisseja, sillä ne eivät kelpaa ainakaan jyrsijöille niiden sisältämien, syötäessä myrkyllisten kiteiden ansiosta. Ympäröi muut kasvit aidalla ja vältät nälkäiset kutsumattomat vieraat.

5. Kasvien istuttaminen liian lähelle toisiaan

Joskus moka voi sattua esimerkiksi viljelemällä liikaa siemeniä samaan ruukkuun tai liian lähelle toisiaan kukkapenkissä. Tällöin kasvien juuret voivat sotkeutua toisiinsa eivätkä kasvit pysty kasvamaan normaalisti.

Pelasta tilanne: Istutusvaiheessa on erittäin tärkeää lukea huolellisesti ohjeet ja suositukset sopivista istutusmääristä. Jos kuitenkin haluat istuttaa enemmän siemeniä samaan ruukkuun, kokeile monessa eri tasossa kasvavia kasveja, kuten basilikaa.

(MTV3)

Lähde: RealSimple

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja