Ole tarkkana keittiössä: Kaikki lasiastiat eivät kestä uunia

Vaikka keittiön eri lasiesineet vaikuttavat ulkoisesti aivan samanlaisesta lasista valmistetuilta, on laseissa paljon eroja.

Ennen kuin vuoan tai muun lasiastian laittaa uuniin, on tärkeää varmistaa, että se todella kestää uunin lämmön. Tavanomaiset lasit kestävät nimittäin usein vain noin 80 asteen lämpötilaeroja.

TIESITKÖ? Se, millaisia lämpötiloja lasiastia kestää, riippuu siitä, kuinka lasi on valmistettu.

Tarkista astioiden kestävyys ennen käyttöä

Ennen kuin lasiastian laittaa uuniin, kannattaa pakkaustiedoista tarkistaa, millaisia lämpötiloja lasi kestää. Saman valmistajan tuotteissakin saattaa olla merkittäviä tuotekohtaisia eroja siinä, millaista kuumuutta lasi kestää särkymättä.

Esimerkkejä siitä, kuinka hyvin lasiastiat kestävät kuumuutta:

Pyrex
Historiallisestikin uuninkestävistä lasituotteistan tunnetun Pyrexin astiat kestävät hyvin kuumuutta. Tämä johtuu siitä, että lasituotteet valmistetaan erityisen kestävästä borosilikaattilasista.

Pyrexin astiat kestävät erittäin korkeita, jopa 300 asteen lämpötiloja sekä suuria, 180 asteen lämpötilan vaihteluita. Tämä johtuu siitä, että borosilikaattilasista valmistetuissa astioissa lämpö jakaantuu muita lasimateriaaleja tasaisemmin, ja tästä syystä borosilikaattilasia suositaan muutenkin lasisten uuniastioiden valmistuksessa.

Ikea
Ikeassa myydään lasiastioita moniin eri tarkoituksiin, ja niiden kestämä kuumuus vaihtelee paljon tuotteittain. Myös ikean lasiset uunivuoat on Pyrexin astioiden tapaan valmistettu borosilikaattilasista, eli ne kestävät peräti 300 asteen lämpötilan.

Ikean juomalasit on sitä vastoin valmistettu erilaisesta lasista, kuin lasiset vuoat, jotka on tarkoitettu uuniruokien kypsennykseen. Käytännössä Ikean juomalasit kestävät noin 80 asteen lämpötilan rikkoutumatta, eikä niitä saa tästä syystä laittaa uuniin.

Tietyt kuumien juomien tarjoiluun tarkoitetut Ikean lasituotteet kuten uudet 365+-kupit sekä Pokal- ja Tecken-sarjojen tuotteet on valmistettu karkaistusta lasista. Tämä merkitsee sitä, että lasiastiat kestävät noin 160 asteen kuumuuden.

Iittala
Iittalan lasituotteet eivät ole uunin- tai mikronkestäviä, eikä niitä suositella kuumien juomien tarjoiluunkaan. Poikkeuksena tästä ovat ainoastaan kuumuudenkestävästä borosilikaattilasista valmistetut Tsaikka- ja HotCool –lasit.

Lähteet: Pyrex, Ikea, Iittala

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja