Oikeustoimittajien puheenjohtaja muistelee edesmennyttä Jarkko Sipilää: "Lämmin, huumorintajuinen ja aina avulias"

Jarkko Sipilä on kuollut – tästä kaikesta rikostoimittaja ja kirjailija muistetaan 2:40

MTV Uutisten pitkäaikainen rikos- ja oikeustoimittaja Jarkko Sipilä menehtyi tänään sairauskohtauksen seurauksena. Oikeustoimittajat ry:n puheenjohtaja, Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Rami Mäkinen muistaa Jarkko Sipilän paitsi kovana journalistina, myös lämpimänä ihmisenä ja avuliaana kollegana.

Mäkinen muistuttaa, että Sipilä teki jatkuvasti myös työtä sananvapauden puolesta. Toimittajantyönsä ohella Sipilä julkaisi 21 rikosromaania.

– Sipilän kuolema on valtavan suuri isku koko suomalaisten rikos- ja oikeustoimittajien yhteisölle, joka arvosti häntä kovana journalistina ja lämpimänä kollegana. Sipilällä oli näkyvä rooli eturivin rikostoimittajana ja -kirjailijana, mutta taustalla hän teki jatkuvasti myös näkymätöntä työtä julkisuuden, avoimuuden ja sananvapauden eteen. Sipilä oli myös yhdistyksemme pitkäaikainen puheenjohtaja, Mäkinen kertoo MTV Uutisille.

"Puhui, lobbasi ja luennoi"

Mäkinen muistaakin Sipilän myös erityisesti hänen tekemästään vapaaehtoistyöstä.

– Toimittajan työn ja kirjojen ohella hän teki taustalla pro bono -työtä julkisuuslakien ja niiden julkisuusmyönteisen tulkinnan edistäjänä. Hän uurasti väsymättömästi vapaan ja avoimen tiedonvälityksen puolesta myös kulisseissa. Hän puhui, lobbasi, luennoi ja laati yhdistyksen puolesta lukuisia julkisuuslainsäädäntöön vaikuttaneita lausuntoja sekä viranomaisten salailuun puuttuneita kanteluita.

Mäkinen sanoo, että Sipilää arvostettiin laajalti lain molemmilla puolilla. Hän tunsi läpikoitaisin poliisin työn, mutta kohtasi myös rikoksentekijät ihmisinä.

– Ei voi kuin ihmetellä miehen ahkeruutta. Vaikka Rikospaikan vinkkimiehenä rooliin kuului nahkarotsi, tummat lasit ja hymytön ilme, niin oikeasti Sipilä oli ihmisenä hyvin lämmin, huumorintajuinen ja aina avulias kollegoille. Sipilä oli arvostettu mies niin poliisien kuin rosvojen parissa. Hän kohtasi pahantekijätkin ihmisinä. Rikos- ja oikeustoimittajien keskuuteen jää suuret saappaat täytettäväksi, Mäkinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat