Oikeusministeri Lindström pöyristyi raiskausuutisista – väläyttää sopimusta maahantuleville

Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) on ottanut kantaa turvapaikanhakijoiden tekemiksi epäiltyihin raiskauksiin oikeustoimittajien tilaisuudessa Helsingissä.

Ministerin mukaan kyseessä on turvallisuusriski. Hän on huolissaan yhteiskuntarauhasta ja sanoo tilanteen olevan tulenarka.

Lindström pitää raiskauksia pöyristyttävinä, surullisina ja käsittämättöminä. Hänestä ne eivät kuulu tähän yhteiskuntaan kenenkään tekeminä.

Suomessa on tällä viikolla tullut ilmi kaksi erillistä raiskausepäilyä, joissa uhrina on 14-vuotias tyttö. Ainakin toisesta raiskauksesta epäilty on turvapaikanhakija. Myös toisessa tapauksessa epäilty on ulkomaalaistaustainen.

Poliisi ei ole kuitenkaan vahvistanut median tietoja, joiden mukaan hänkin olisi turvapaikanhakija.  

Lindström haluaa selvittää siitä, voisiko Suomessakin ottaa käyttöön turvapaikanhakijoille tarkoitetun sitouttamisopimuksen, kun he saapuvat maahan.

– Pumaska eteen ja nimi alle, että olen ymmärtänyt Suomen lait, mikä on naisen asema, mikä on lapsen asema, hän kuvailee.

Lindströmin mukaan turvapaikanhakijat selittävät rikosten tekemistä Suomessa usein sillä, etteivät ole tienneet kyseisen teon olevan Suomessa rikos.

– Täytyy ymmärtää, mikä on se lainsäädäntö ja miten tulee toimia.

Lindströmin mukaan myös yhteiskuntarauha huolestuttaa.

– Joudumme miettimään aivan uusia ratkaisuja, koska kotouttaminen ei ole ollut hallussa tähänkään asti. Nyt kotoutettavia on moninkertainen määrä aiempaan verrattuna, Lindström sanoi.

Lindströmin käsityksen mukaan tuomio raiskauksesta ei ole nykyisellään riittävän painava syy keskeyttää turvapaikkaprosessia.

– Kansalaisten on mahdotonta ymmärtää tällaista ja keinoja on nyt löydyttävä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja