Odotettavissa 350 000 itäturistia: Rikkaat venäläiset hamstraavat Suomesta viinaa

Suomi on venäläisille hedonistinen matkakohde. Tänne tullaan syömään hyvin, kylpemään ja nauttimaan luonnosta, mutta ennen kaikkea shoppailemaan.

Venäläisten joululomat alkavat joulukuun lopulla ja kestävät loppiaiseen. Arto Asikainen Matkailun edistämiskeskuksesta sanoo, että tuona parin kolmen viikon aikana Suomeen odotetaan noin 300 000–350 000 venäläismatkailijaa.

Venäläiset ovat suurin yksittäinen matkailijaryhmä Suomessa. Heitä on kaikista ulkomaisista matkailijoista 32 prosenttia.

– Venäläiset ovat nimenomaan ostosmatkailijoita. Heitä tulee paljon tänne vain yhden päivän ostosmatkalle, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja kertoo.

Suomessa pidetään kaupat auki loppiaisena, koska silloin niihin virtaa venäläisturistien rahaa.Viime vuonna venäläiset kartuttivat kansantalouttamme 653 miljoonalla eurolla.

Vaatteita, ruokaa ja viinaa, mutta kengät eivät käy

Kaupan liiton tekemän tutkimuksen mukaan venäläisturistit tulevat Suomeen nautintojen perässä. He syövät ravintoloissa, lilluvat kylpylöissä tai laskettelevat Lapissa, mutta eniten he shoppailevat.

Suomalaiskaupoista venäläiset hakevat vaatteita, ruokaa ja juomaa, käyttö- ja sisustustavaroita sekä kosmetiikkaa.

– Täällä on paljon halvempaa kuin pietarilaisissa luksusostoskeskuksissa sekä paljon laadukkaampi ja laajempi tarjonta kuin tavallisessa venäläismarketissa, Kurjenoja selittää.

Venäläiset ovat tarjontaan muuten tyytyväisiä, mutta kenkämaku heillä on eri kuin suomalaisilla, joten jalkineet jäävät usein ostamatta.

Heräteostoksia venäläiset tekevät ruoka- ja juomapuolella. Tutkimuksen mukaan he ostivat usein Suomesta enemmän ruokaa, suklaata ja alkoholia kuin olivat suunnitelleet.

– Yllätys oli, että venäläiset hakevat Suomesta alkoholia. Koska halvan viinan perässä pietarilaiset tuskin liikkuvat, laadun ja valikoimien täytyy houkuttaa, Kurjenoja arvelee.

Votkaa venäläiset sentään eivät hamstraa Suomesta, vaan Alkon valikoimista poimitaan laadukkaita oluita, konjakkia, punaviiniä ja ranskalaista sampanjaa.

Tutkimukseen vastasi noin 3 000 pietarilaista.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja