Odotatko parisuhteelta liikoja? ”Yksi ihminen ei millään voi olla vastaus kaikkeen”

7:22

Parisuhdevalmentaja ja eroasiantuntija Marika Rosenborg uskoo, että parisuhteeseen ja omaan kumppaniin liitetään nykyään enemmän odotuksia kuin koskaan aiemmin. 

Nyt eletään loma-aikaa, jolloin "kaiken" pitäisi olla ihanaa, myös parisuhteessa. Ja kun ei olekaan – johtuen ainakin osittain parisuhteen laiminlyömisestä jokapäiväisessä arjessa –, moni päätyy eroon.

– Romanttisen parisuhteen käsitteeseen kuuluu jotenkin se, että toinen on vastaus kaikkeen – eikä yksi ihminen voi koskaan millään olla vastaus kaikkeen. Parisuhteeseen ei ole koskaan maailmanhistoriassa liittynyt niin paljon odotuksia kuin tänä päivänä siitä, mihin kaikkeen sen pitäisi vastata, Marika Rosenborg kuvaili Huomenta Suomessa viime keskiviikkona.

– Pitäisi olla säihkyvää seksiä, loistava henkinen yhteys, toimiva kasvatus lasten kanssa, taloudellinen yhteistyö… Jos hellittää siitä ajatuksesta, että yksi ihminen voisi todella olla vastaus kaikkeen, voi alkaa miettiä, mitkä asiat tässä parisuhteessa voivat toimia ja todella vahvistaa sitä hyvää.

Harva suhde paranee valittamalla tai vaatimalla

Mitä parisuhteelta sitten on realistista odottaa? Detaljien sijaan Rosenborg kehottaa keskittymään ydintarpeisiin, jotka ovat kaikilla omanlaisensa.

– Kumppania valitessa on tärkeää pohtia sitä, onko meillä samanlaiset ydintarpeet, tulemmeko me samanlaisista asioista onnellisiksi. Se on se olennainen asia siinä, että voidaan elää sellaista elämää, joka tuottaa yhteistä hyvää.

Jos toivoo suhteessa jonkinlaista muutosta, sen on lähdettävä itsestä.

– Aika harvoin mikään ihmissuhde paranee sillä, että annetaan huonoa palautetta tai vaaditaan. Todennäköisemmin se toinen muuttuu silloin, jos itsekin teet jotain toisella tavalla kuin aikaisemmin.

– Me helposti ajatellaan, että minähän olen jo kokeillut kaikkea, mutta kyllä siellä on valtavasti paljon enemmän, jos vain avataan sitä näkökenttää, Rosenborg kuvailee.

Miten kannattaa toimia, jos lomalla huomaa, että parisuhde mättää? Milloin ja miten asiasta pitäisi puhua? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja