Nyt tulee lunta! Ajokeli muuttuu karmeaksi sateiden ja lämpötilojen romahtamisen myötä – meteorologi kertoo, miten sään äkkikäänne iskee eri puolille Suomea

Näin lumisaderintama pyyhkäisee Suomen yli, lunta tuiskuttaa jo lounaassa – ajokeli muuttuu karmeaksi 4:52
Live: Näin sään äkkikäänne iskee Suomeen!

Säässä tapahtuu lyhyen ajan sisällä äkkikäänne, kun lumisaderintama pyyhkäisee Suomen yli seuraavan vuorokauden aikana.

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että lumisateet ovat jo alkaneet Lounais-Suomessa ja leviävät päivän mittaan koko maahan.

– Merkittävin muutos tapahtuu etelässä, missä on satanut vettä kaksi vuorokautta putkeen, ja lämpötilat ovat olleet plussalla. Nyt eteläänkin saadaan lumet ja pakkassäät.

– Kiinnostavin ajankohta on ensi yö, sillä perjantai-iltana viimeiset sateet alkavat olla lunta Uudellamaallakin, eli kun ihmiset pikkujouluissa jonottavat taksitolpalla, sataa jo valkoista.

Lunta voi pyryttää Länsi-Suomessa jopa 10 senttiä, ja Etelä-Suomessakin senttejä.

Toistaiseksi on epävarmaa päästäänkö etelässä tekemään lumiukkoja, mutta laduille ei ainakaan ole vielä asiaa.

– Ei se ehkä ihan hiihtokeli ole. Sen verran sanon, että lunta on maassa jonkin verran, mutta enimmillään puhutaan joistakin senttimetreistä.

Länsi-Suomessa lunta sataa vuorokauden putkeen

Ilmatieteen laitoksen varoitukset huonosta tai jopa erittäin huonosta ajokelistä astuivat voimaan aamupäivän aikana lännessä ja jatkuvat idässä ja kaakossa vielä huomennakin.

– Länsi-Suomessa kuivaa pakkaslunta tulee vuorokauden putkeen, että siellä ei päästä suolaamaan kaikkia tienpintoja. Esimerkiksi uudelleen auratut tiet voivat tuiskuta umpeen.

Muuallakin maassa teiden pinnat muuttuvat liukkaiksi, kun sateen jälkipuolella pakkanen kiristyy lauantaiaamuksi.

Liikenteessä kannattaa olla varovainen läpi viikonlopun.

– Todennäköisesti päätieverkosto on sunnuntaina ihan kohtuullisessa kunnossa, mutta alempi tieverkosto, kevyen liikenteen väylät ja parkkipaikat ovat varmaan jäisen liukkaita viikonlopun läpi.

Katso videolta meteorologin vinkit, mikä on viikonlopun paras ulkoilupäivä!

Lue myös:

    Uusimmat