Nyt syödään madetta eri tavoin valmistettuna

Made on tähän aikaan todellinen herkkukala. Siitä syntyy maittavan keiton lisäksi monenlaisia muitakin ruokia. Kannattaa kokeilla vaikkapa madepyöryköitä tai -muhennosta. Maksa maistuu keitossa ja mäti on kulinaristien arvostamaa herkkua esimerkiksi blinien kera.

Mäti on erittäin arvokas ja monipuolinen valkuaislähde, ja se sisältää myös runsaasti B-ryhmän ja eläinkunnassa harvinaista C-vitamiinia, todetaan Kalatalouden keskusliitosta.

Mätipussit rikotaan, kalvot poistetaan vispaamalla, jolloin apuna voidaan käyttää myös pieninopeuksista keittiövatkainta.

Mäti pestään vettä vaihtaen, jolloin irronneet kalvot huuhtoutuvat pesuveden mukana. Pesty mäti valutetaan harsokankaasta tehdyssä pussissa tai tiheäreikäisessä lävikössä. Hyvin valunut mateen mäti pakastetaan. Suolaa käytetään 4-5% mädin painosta.

Made itsessään on vähäruotoista, monipuolista, helposti sulavaa ja maittavaa ravintoa.

Madepyörykät

  • 1 kg keitettyä ja
  • jauhettua madetta
  • 2 kananmunaa
  • 1 1/2 dl kermaa
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • ja 1 dl korppujauhoja
  • suolaa
  • valkopippuria
  • sipulia maun mukaan
  • voita paistamiseen.

Made perataan, nyljetään ja huuhdotaan. Kala kiehautetaan niin, että ruodot irtoavat. Keitetty ja ruodittu made jauhetaan lihamyllyssä hienoksi, kananmunat, kerma, sitkosaineet ja mausteet lisätään ja vaivataan taikinaksi. Leivotaan pyöryköiksi ja paistetaan voilla voidellussa pannussa kypsäksi.

Mademuhennos

  • 750 g madetta
  • 50 g margariinia
  • 2-3 rkl vehnäjauhoja
  • suolaa
  • 3-4 maustepippuria
  • 1 tl sokeria
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1 keltuainen
  • 1/2 dl kermaa

Made kaltataan ja paloitellaan kattilaan, margariini, vehnäjauhot, mausteet ja vesi lisätään, annetaan kiehua kypsäksi hiljaisella tulella. Kun kala on kypsä lisätään sokeri, sitruunamehu ja saostetaan keltuaisella sekä lisätään kerma.

Madekeitto

  • nyljetty made
  • 1 l vettä
  • 1 laakerinlehteä
  • mustapippuria
  • suolaa
  • 1 silputtu sipuli
  • voita
  • 2 pilkottua porkkanaa
  • 7 keskikokoista perunaa
  • pilkottuna
  • 2 dl kuohukermaa

Paloittele nyljetty made ja ota maksa erilleen. Kuumenna kattilassa vesi ja mausteet ja lisää kalapalat joukkoon. Hauduta noin neljännestunti ja kuori vaahto pinnalta. Nosta kalapalat pois kattilasta ja siivilöi liemi.

Kuullota sipulisilppu kattilassa voissa ja lisää pilkotut porkkanat, perunat sekä keitinliemi ja keitä noin 15 minuuttia.

Lisää paloiteltu maksa ja hauduta vielä hetki. Viimeistele lisäämällä kalapalat, kerma ja tilli. Kuumenna ja tarkista vielä maku.

Madeperunat

  • Kaksi madetta (pienehköä)
  • 1 1/2 kg perunoita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 150 g voita
  • 2 dl maitoa
  • 1 iso sipuli
  • vettä.

Mateet kaavitaan (ei nyljetä), suolistetaan, mäti ja maksa otetaan talteen. Kalat leikataan n. 5 cm:n pituisiin siivuihin ja huuhdotaan. Perunat kuoritaan ja lohkotaan. Kattilaan pannaan vettä niin paljon, että perunat ja kalat peittyvät. Kalat ja perunat pannaan kiehuvaan veteen ja keitetään hiljaisella tulella. 15 minuutin keittämisen jälkeen lisätään suurus ja keittämistä jatketaan kunnes keitto on kypsä. Sipuli, voi ja suola lisätään lopuksi.

Paistettu made 1

  • 2 kg mateita
  • 2 rkl suolaa
  • 1 dl ruisjauhoja
  • voita paistamiseen
  • vettä

Mateet kaltataan, suolistetaan, huuhdellaan ja pyyhitään kuivaksi, halkaistaan ja paloitellaan. Kalapalat käännellään suolajauhoseoksessa ja paistetaan voissa. Kun kalapalat ovat ruskistuneet lisätään pannuun hiukan vettä, sen jälkeen saavat kalat hiljalleen hautua kypsäksi kannen alla.

Paistettu made 2

  • 1 kg madetta
  • 3 keskikokoista porkkanaa
  • 1 iso sipuli
  • 2 rkl soijaa
  • 1 rkl viherpippuria murskattuna
  • 1 rkl inkivääriä jauhettuna
  • 2 rkl maissijauhoja
  • ripaus suolaa
  • öljyä paistamiseen.

Nylje made, suolista, irrota pää, pese ja paloittele noin 5-10 cm:n annospaloiksi. Valmista mausteista seos ja hiero se kalapalojen pintaan. Anna kalapalojen maustua noin tunti. Silppua sipuli ja suikaloi porkkanat. Ruskista ne kevyesti öljyssä. Paista pannulla hieman myös maustuneita kaloja. Lado kalanpalat kannelliseen astiaan, lisää niiden päälle sipuli- ja porkkanasuikaleet. Hauduta liedellä kannen alla, miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat