Made on tähän aikaan todellinen herkkukala. Siitä syntyy maittavan keiton lisäksi monenlaisia muitakin ruokia. Kannattaa kokeilla vaikkapa madepyöryköitä tai -muhennosta. Maksa maistuu keitossa ja mäti on kulinaristien arvostamaa herkkua esimerkiksi blinien kera.
Mäti on erittäin arvokas ja monipuolinen valkuaislähde, ja se sisältää myös runsaasti B-ryhmän ja eläinkunnassa harvinaista C-vitamiinia, todetaan Kalatalouden keskusliitosta.
Mätipussit rikotaan, kalvot poistetaan vispaamalla, jolloin apuna voidaan käyttää myös pieninopeuksista keittiövatkainta.
Mäti pestään vettä vaihtaen, jolloin irronneet kalvot huuhtoutuvat pesuveden mukana. Pesty mäti valutetaan harsokankaasta tehdyssä pussissa tai tiheäreikäisessä lävikössä. Hyvin valunut mateen mäti pakastetaan. Suolaa käytetään 4-5% mädin painosta.
Made itsessään on vähäruotoista, monipuolista, helposti sulavaa ja maittavaa ravintoa.
Madepyörykät
- 1 kg keitettyä ja
- jauhettua madetta
- 2 kananmunaa
- 1 1/2 dl kermaa
- 1 dl vehnäjauhoja
- ja 1 dl korppujauhoja
- suolaa
- valkopippuria
- sipulia maun mukaan
- voita paistamiseen.
