Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Nyt syödään madetta eri tavoin valmistettuna

Kuva: Pro Kala ry
Kuva: Pro Kala ryKuva: Pro Kala ry
Julkaistu 10.01.2005 09:04

Made on tähän aikaan todellinen herkkukala. Siitä syntyy maittavan keiton lisäksi monenlaisia muitakin ruokia. Kannattaa kokeilla vaikkapa madepyöryköitä tai -muhennosta. Maksa maistuu keitossa ja mäti on kulinaristien arvostamaa herkkua esimerkiksi blinien kera.

Mäti on erittäin arvokas ja monipuolinen valkuaislähde, ja se sisältää myös runsaasti B-ryhmän ja eläinkunnassa harvinaista C-vitamiinia, todetaan Kalatalouden keskusliitosta.

Mätipussit rikotaan, kalvot poistetaan vispaamalla, jolloin apuna voidaan käyttää myös pieninopeuksista keittiövatkainta.

Mäti pestään vettä vaihtaen, jolloin irronneet kalvot huuhtoutuvat pesuveden mukana. Pesty mäti valutetaan harsokankaasta tehdyssä pussissa tai tiheäreikäisessä lävikössä. Hyvin valunut mateen mäti pakastetaan. Suolaa käytetään 4-5% mädin painosta.

Made itsessään on vähäruotoista, monipuolista, helposti sulavaa ja maittavaa ravintoa.

Madepyörykät

  • 1 kg keitettyä ja
  • jauhettua madetta
  • 2 kananmunaa
  • 1 1/2 dl kermaa
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • ja 1 dl korppujauhoja
  • suolaa
  • valkopippuria
  • sipulia maun mukaan
  • voita paistamiseen.

Made perataan, nyljetään ja huuhdotaan. Kala kiehautetaan niin, että ruodot irtoavat. Keitetty ja ruodittu made jauhetaan lihamyllyssä hienoksi, kananmunat, kerma, sitkosaineet ja mausteet lisätään ja vaivataan taikinaksi. Leivotaan pyöryköiksi ja paistetaan voilla voidellussa pannussa kypsäksi.

Mademuhennos

  • 750 g madetta
  • 50 g margariinia
  • 2-3 rkl vehnäjauhoja
  • suolaa
  • 3-4 maustepippuria
  • 1 tl sokeria
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1 keltuainen
  • 1/2 dl kermaa

Made kaltataan ja paloitellaan kattilaan, margariini, vehnäjauhot, mausteet ja vesi lisätään, annetaan kiehua kypsäksi hiljaisella tulella. Kun kala on kypsä lisätään sokeri, sitruunamehu ja saostetaan keltuaisella sekä lisätään kerma.

Madekeitto

  • nyljetty made
  • 1 l vettä
  • 1 laakerinlehteä
  • mustapippuria
  • suolaa
  • 1 silputtu sipuli
  • voita
  • 2 pilkottua porkkanaa
  • 7 keskikokoista perunaa
  • pilkottuna
  • 2 dl kuohukermaa

Paloittele nyljetty made ja ota maksa erilleen. Kuumenna kattilassa vesi ja mausteet ja lisää kalapalat joukkoon. Hauduta noin neljännestunti ja kuori vaahto pinnalta. Nosta kalapalat pois kattilasta ja siivilöi liemi.

Kuullota sipulisilppu kattilassa voissa ja lisää pilkotut porkkanat, perunat sekä keitinliemi ja keitä noin 15 minuuttia.

Lisää paloiteltu maksa ja hauduta vielä hetki. Viimeistele lisäämällä kalapalat, kerma ja tilli. Kuumenna ja tarkista vielä maku.

Madeperunat

  • Kaksi madetta (pienehköä)
  • 1 1/2 kg perunoita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 150 g voita
  • 2 dl maitoa
  • 1 iso sipuli
  • vettä.

Mateet kaavitaan (ei nyljetä), suolistetaan, mäti ja maksa otetaan talteen. Kalat leikataan n. 5 cm:n pituisiin siivuihin ja huuhdotaan. Perunat kuoritaan ja lohkotaan. Kattilaan pannaan vettä niin paljon, että perunat ja kalat peittyvät. Kalat ja perunat pannaan kiehuvaan veteen ja keitetään hiljaisella tulella. 15 minuutin keittämisen jälkeen lisätään suurus ja keittämistä jatketaan kunnes keitto on kypsä. Sipuli, voi ja suola lisätään lopuksi.

Paistettu made 1

  • 2 kg mateita
  • 2 rkl suolaa
  • 1 dl ruisjauhoja
  • voita paistamiseen
  • vettä

Mateet kaltataan, suolistetaan, huuhdellaan ja pyyhitään kuivaksi, halkaistaan ja paloitellaan. Kalapalat käännellään suolajauhoseoksessa ja paistetaan voissa. Kun kalapalat ovat ruskistuneet lisätään pannuun hiukan vettä, sen jälkeen saavat kalat hiljalleen hautua kypsäksi kannen alla.

Paistettu made 2

  • 1 kg madetta
  • 3 keskikokoista porkkanaa
  • 1 iso sipuli
  • 2 rkl soijaa
  • 1 rkl viherpippuria murskattuna
  • 1 rkl inkivääriä jauhettuna
  • 2 rkl maissijauhoja
  • ripaus suolaa
  • öljyä paistamiseen.

Nylje made, suolista, irrota pää, pese ja paloittele noin 5-10 cm:n annospaloiksi. Valmista mausteista seos ja hiero se kalapalojen pintaan. Anna kalapalojen maustua noin tunti. Silppua sipuli ja suikaloi porkkanat. Ruskista ne kevyesti öljyssä. Paista pannulla hieman myös maustuneita kaloja. Lado kalanpalat kannelliseen astiaan, lisää niiden päälle sipuli- ja porkkanasuikaleet. Hauduta liedellä kannen alla, miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta:

Pitkään jatkuneella unettomuudella huolestuttavia seurauksia – "Voi olla varhainen varoitusmerkki"Löytyykö jo? Nämä varusteet autossa pitää nyt ollaKertooko ajatusviiva tekoälyn käytöstä? Näin kommentoivat asiantuntijatÄlä tee tätä joulutorttuvirhettäReijo Laatikaiselta tärkeä muistutus monivitamiinipillereistäYmmärrätkö suomalaiset murresanat? Testaa tietosi!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 14:15
    Unettomuus

    Pitkään jatkuneella unettomuudella huolestuttavia seurauksia – "Voi olla varhainen varoitusmerkki"

  • 11:33
    Auton varusteet

    Löytyykö jo? Nämä varusteet autossa pitää nyt olla

  • 09:07
    Tekoäly

    Kertooko ajatusviiva tekoälyn käytöstä? Näin kommentoivat asiantuntijat

  • 08:43
    Leivonta

    Älä tee tätä joulutorttuvirhettä

  • 06:44
    Vitamiinit

    Reijo Laatikaiselta tärkeä muistutus monivitamiinipillereistä