Nyt se on todistettu! Raskaana oleva nainen tarvitsee omaa tilaa, kertoo tuore tutkimus

Odottava äiti kaipaa omaa tilaa hyvin loogisesta syystä, uutisoi perhe-elämään perehtynyt uutissivusto Kidspot.com.au

Mielialavaihtelut ja muut raskausoireet saattavat myös saada naisen aiempaa varovaiseksi tai hakeutumaan etäämmälle.

Tiedesivusto Science Daily uutisoi Scientific Reports -lehdessä, että vastikään julkaistun tutkimuksen mukaan lasta odottava nainen hakee itselleen omaa tilaa tiedostamattaan – ja aivan ymmärrettävästä syystä.

Tilantarve kasvaa raskauden viimeisellä kolmanneksella

Cambridgessa tehtyyn tutkimukseen osallistui raskauden eri vaiheissa olleita naisia sekä myös naisia, jotka eivät olleet raskaana. Odottavien äitien tarkkailu jatkui vielä synnytyksen jälkeen kahdeksan viikon ajan.

Tutkimustulokset osoittivat, että raskaana olevan naisen tilantarve kasvaa viimeisen kolmanneksen jälkeen. Tilantarpeessa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia raskauden ensimmäisen tai toisen kolmanneksen aikana.

Havainto on toki looginen, sillä vauvavatsa kasvaa vauhdilla loppuraskauden aikana.

– Raskauteen kuuluu massiivisia ja nopeita kehon muutoksia ulkoisesti, kun keho muuttaa muotoaan, mutta myös sisäisesti, kun sikiö kasvaa kohdussa, tutkimuksen johtava tutkija Flavia Cardini havainnollistaa.

Aivot muodostavat ”turvakuplan”

Kehossa tapahtuvat suuret muutokset ovat automaattinen viesti myös aivoille siitä, että keho tarvitsee ympärilleen enemmän tilaa.

– Henkilökohtaista tilaa pidetään niin sanottuna turvakuplana. On mahdollista, että raskaana oleva nainen käyttää tätä suojellakseen haavoittuvaista vatsaansa raskauden myöhäisessä vaiheessa.

– Turvakupla on aivojen tapa varmistaa, että vaara pysyy käden etäisyydellä ja on mahdollista, Cardini selittää.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat